Carl Thomas Mozart

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karl Thomas Mozart
Narození21. září 1784
Vídeň
Úmrtí31. října 1858 (ve věku 74 let)
Milán
Povoláníklavírista, hudební skladatel a překladatel
RodičeWolfgang Amadeus Mozart a Constanze Mozartová
PříbuzníFranz Xaver Wolfgang Mozart (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Carl Thomas Mozart (21. září 1784 Vídeň31. října 1858 Milán) často uváděn jako Carl Mozart nebo Karl Mozart) byl druhý syn Wolfganga a Constanze Mozartových a starší ze dvou dětí W. A. Mozarta, které se dožily dospělosti. Druhý byl Franz Xaver Wolfgang Mozart.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Carl se narodil ve Vídni. Chodil do klavírní školy Františka Petra Němečka a Františka Xavera Duška v Praze, byl nadaný pianista. Před ukončením školy odjel do Livorna.

Měl v plánu otevřít klavírní obchod, ale v následujících letech se projekt nepodařilo pro nedostatek finančních prostředků realizovat. Karl se odstěhoval do Milána a v roce 1805 studoval hudbu s Bonifazem Asiolim. V roce 1810 se vzdal svého studia, aby se stal úředníkem ve službách rakouské finanční správy a vládního účetního oddělení v Miláně. Také pracoval jako úřední překladatel z italštiny pro rakouskou soudní komoru. Vlastnil dům v osadě Caversaccio u vesnice Valmorea v provincii Como.

Často navštěvoval události spojené se svým otcem až do své smrti v roce 1858 v Miláně. Stejně jako jeho bratr, nebyl ani ženatý a ani neměl děti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Karl Thomas Mozart na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]