Carl Stellwag von Carion

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carl Stellwag von Carion
Narození28. ledna 1823
Uničov
Úmrtí21. listopadu 1904 (ve věku 81 let)
Vídeň
Alma materVídeňská univerzita
Univerzita Karlova
Povoláníoftalmolog a vysokoškolský učitel
ZaměstnavateléVídeňská univerzita
Vídeňská medicínsko-chirurgická akademie
OceněníCísařský rakouský řád Leopoldův
Řád růže
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Karl Stellwag von Carion (28. ledna 1823 Dlouhá Loučka21. listopadu 1904 Vídeň) byl rakouský oftalmolog a profesor.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po ukončení studia na gymnáziu v Olomouci od roku 1841 studoval medicínu na Karlově univerzitě v Praze a na Vídeňské univerzitě, kde v roce 1847 obdržel doktorát. Po ukončení studia byl asistentem na očním oddělení ve Vídeňské všeobecné nemocnici. V roce 1848 převzal oční oddělení. V Brně krátce provozoval soukromou praxi (1851), ale záhy se vrátil do Vídně. V roce 1854 byl soukromým lektorem na Vídeňské univerzitě, kde v roce 1857 získal titul profesor extraordinarius a od roku 1855 přednášel na Vídeňské medicínsko-chirurgické akademii (Josefinum). V roce 1873 se stal univerzitním profesorem oftalmologie na Vídeňské univerzitě. V roce 1883 se stal ředitelem oční kliniky na Josefinum. V roce 1894 odešel do důchodu a v roce1895 se vzdal soukromé praxe.

Stellwag von Carion se podílel na vyšetřování glaukomu, akomodace a světelné polarizace a je připomínán jeho rozsáhlý výzkum zahrnující anomálie refrakce. V roce 1856 vytvořil termín ectopia lentis (dislokace oční čočky), když popisoval pacienta, který měl vrozenou dislokaci oční čočky.

Byl autorem mnoha prací v oboru oftalmologie, včetně široce populární Lehrbuch der praktischen Augenheilkunde, kniha, která byla později přeložena do italštiny, maďarštiny a angličtiny. V roce 1861 pomáhal Carlovi Wedlovi v publikaci prvního histopatologického atlasu oka. Jeho jménem je pojmenován Stellwagův příznak, což je pomalé a řídké mrkání při tyreotoxikóze a při Parkinsonově nemoci. Byl prvním, kdo zaznamenal změny zornice při tabes dorsalis a patřil k prvním autorům zkušebních obrazců pro hodnocení ostrosti vidění.[1]

Svou unikátní knihovnu věnoval univerzitě v Insbruku

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Dne 10. října 1888 se stal členem Německé akademie věd Leopoldina.[2]

V roce 1894 obdržel Císařský rakouský řád Lepoldův a císařský brazilský Řád růže.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

  • Die Accommodationsfehler des Auges, 1855 Dostupné online.
  • Theorie der Augenspiegel : auf elementarem Wege aus den Grundsätzen der Optik entwickelt. Wien: Gerold 1854, Dostupné online.
  • Die Ophthalmologie vom naturwissenschaftlichen Standpunkte. Band 1, Freiburg: Herder 1853, Band 2, Erlangen: Enke 1858, Díl 1. Dostupné online. Díl 2.
  • Lehrbuch der praktischen Augenheilkunde. Wien: Braumüller 1862, Dostupné online.
  • s Carlem Wedlem: Atlas der pathologischen Histologie des Auges, Leipzig: Wigand 1861, Dostupné online.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Karl Stellwag von Carion na anglické Wikipedii a Carl Stellwag von Carion na německé Wikipedii.

  1. Stellwag Carl von Carion | Velký lékařský slovník On-Line. lekarske.slovniky.cz [online]. [cit. 2018-11-02]. Dostupné online. 
  2. Mitgliederverzeichnis. www.leopoldina.org [online]. [cit. 2018-11-02]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]