Calatubo (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Calatubo
Poloha
AdresaContrada Calatubo, Alcamo, ItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Calatubo (italsky Castello di Calatubo) je pevnost nedaleko města Alcamo, na Sicílii, v jižní Itálii.[1] Nachází se na něm pozůstatky osídlení Elymů a pohřebiště.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Komplex je velký 150 × 35 metrů a stojí na vápencové skále, která leží ve výšce asi 152 metrů nad mořem a která svému okolím dominuje. Z pozice hradu můžete vidět Monte Bonifato a záliv Castellammare. Hrad je nepřístupný ze tří stran kvůli strmým stěnám skály, na kterých je postaven. Jediný přístup se nachází na západě, který vede k první řadě obrany hradu. Od první linie obrany, která zahrnuje mimo jiné studnu, kostelní síň a další prostory, můžete přijít na dvůr, který je spojen s druhým okruhem zdí přes portál až do třetího kruhu zdí, který zahrnuje podlouhlou věž. Konečně jádro hradu ležící v jižní části pevnosti je obdélníkové, s rozlohou 7 × 21,50 m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původ hradu spadá před rok 1093, ve kterém Roger I. Sicilský definoval hranice diecéze Mazara, která zahrnovala Calatubo.[2] Ve starověku byla kolem hradu vesnice Calatubo, která založila své podnikání na těžbě kamene pro vodní a větrné mlýny z lomů kolem potoka Finocchio, jak zmínil arabský geograf Al-Idrísí v Tabula Rogeriana, napsané v roce 1154.

Vesnice Calatubo byla po dobytí Fridrichem II. Štaufským opuštěna a hrad ztratil původní funkci vojenské pevnosti, která se změnila na farmu. Během tohoto období se hrad spojil se sklady, stájemi a dalšími strukturami, které byly využívány pro správu ho léna Calatubo.

Od středověku má hrad Calatubo díky své viditelnosti důležitou strategickou roli: byl součástí řady věží a pevností podél pobřeží od Palerma po Trapani. Tato obranná linie byla použita k přenosu světelných signálů v případě útoku Saracenů. Zejména hrad Calatubo zaručil tok informací, který se odehrával mezi základnami Carini, Partinico a Castellammare del Golfo.

Na konci 19. století byly ve druhém nádvoří zřízeny sklady pro výrobu vína Calatubo. Hrad zůstal v dobrém stavu až do zemětřesení Belice v roce 1968. Použití stavby jako ovčína a nelegální vykopávky, které měly za cíl objekty nekropole ze sedmého století př. Kr. dále ničily hrad.

V roce 2007 ho město Alcamo koupilo za 60 tisíc eur a během několika posledních let (2003–2014) byl několikrát uveden jako součást kulturní iniciativy I Luoghi del Cuore, kterou sponzoroval italský orgán pro životní prostředí (FAI), jehož cílem je ochrana a posílení uměleckého a kulturního dědictví Itálie.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Calatubo Castle na anglické Wikipedii.

  1. Castello di Calatubo comune.alcamo.tp.it. www.comune.alcamo.tp.it [online]. [cit. 2017-05-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-14. 
  2. CASTELLO DI CALATUBO iluoghidelcuore.it. iluoghidelcuore.it [online]. [cit. 2017-05-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-04-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]