Compagnie internationale de navigation aérienne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z CIDNA)
Compagnie internationale de navigation aérienne
Základní údaje
Datum založení1920 a 1. ledna 1925
Datum zániku1933
Adresa sídlaPaříž, Francie
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Compagnie internationale de navigation aérienne
Zahájení činnosti1920
Ukončení činnosti1933

Compagnie internationale de navigation aérienne (CIDNA) byly francouzské aerolinky vzniklé roku 1920, původně do roku 1925 existující pod názvem Compagnie franco-roumaine de navigation aérienne (CFRNA). Společnost byla zaměřená především na spoje do střední Evropy a začátkem 30. let 20. století představovala jednu ze čtveřice největších francouzských leteckých společností v oblasti osobní přepravy.[p 1] V roce 1933 se stala jednou ze zakládajících součástí Air France.

Podle vyprávění Paula Moranda začátkem 30. let letoun společnosti CIDNA urazil trasu PařížBukurešť za 20 hodin letu, s mezipřistáními ve Štrasburku, Norimberku, Vídni a Budapešti, a dosáhl neuvěřitelné rychlosti 150 km/h.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Dalšími byly Air Union a Farman, zaměřené na západní Evropu, a Air Orient zajišťující spoje do oblasti Středomoří a na Dálný východ. Pátou největší byla Aéropostale, soustředěná ale především na dopravu pošty a dalších zásilek do Jižní Ameriky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Compagnie internationale de navigation aérienne na francouzské Wikipedii.

  1. MORAND, Paul. Flèche d'Orient. Paris: Gallimard, 1999. 110 s. ISBN 978-2-070-40703-3. (francouzsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]