Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie
Informace
ZkratkaCH ZUŠ Harmonie
Právní formaobecně prospěšná společnost
Datum založení1. září 2003
Počet žáků200 (v roce 2016)
Zaměstnanci
ŘeditelMarek Vávra dipl. um.
Počet zaměstnanců16 (v roce 2016)
Poloha
MěstoPraha
AdresaBílá 1784/1, Praha, 160 00, Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO27084655 (VR)
E-mailinfo@zusharmonie.cz
Obory vzdělání
Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Církevní husitská základní umělecká škola Harmonie o.p.s byla založena v roce 2001, zřizovatelem je Pražská diecéze Církve československé husitské. Od září 2001 sídlí CH ZUŠ v budově Základní školy Bílá v Praze Dejvicích. V říjnu 2003 byla škola zařazena do sítě škol a má akreditaci Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT ČR). CH ZUŠ Harmonie je obecně prospěšná společnost, jejíž náplní není pouze výuka uměleckých oborů, ale i organizování koncertů a kulturních akcí. Statutárním zástupcem školy je ředitel a správní rada.

Výchově vzdělávací program[editovat | editovat zdroj]

budova CH ZUŠ Harmonie

CH ZUŠ Harmonii navštěvuje (v roce 2016) cca 230 žáků, dětí a v menší míře i dospělých. V CH ZUŠ Harmonii je vyučováno podle učebních osnov a plánů pro základní umělecké školy vydaných MŠMT ČR pro hudební, taneční a literárně-dramatický obor. Pro umělecké obory „zpěv romské hudby" a „liturgický zpěv“ byly vypracovány vlastní učební osnovy a plány, které byly schváleny MŠMT ČR. Od 1. září 2012 jsou nově příchozí žáci vyučováni dle vlastního školního vzdělávacího programu.

Ve škole se vyučují následující umělecké obory:

  • Hudební: zpěv (sólový, sborový a liturgický), hra na klavír, klávesy, kytaru, bicí nástroje, zobcové flétny, klarinet, saxofon, housle, violoncello a akordeon. Žáci mají možnost navštěvovat přípravný pěvecký sbor pro děti předškolního věku a pěvecký sbor pro děti školního věku. Pro dospělé je zde Komorní sbor Druhý dech.
  • Taneční: vyučuje se výrazový tanec pro žáky předškolního věku, školního věku i pro dospělé.
  • Literárně-dramatický: tento obor je zaměřen na základy herectví, jevištní mluvy, uměleckého přednesu, rétoriky a moderování.

Pedagogický sbor CH ZUŠ Harmonie tvoří kolektiv mladých pedagogů s potřebnou kvalifikací a dostatečnou praxí. Cílem CH ZUŠ Harmonie je stát se moderní školou se spokojenými žáky a absolventy angažujícími se jak na poli amatérských umělců, tak dále pokračujícími na hudebních, tanečních i hereckých konzervatořích. Prioritou je rozvíjet v dětech jejich přirozený talent a probudit v nich radost z vlastního výkonu.

Koncertní činnost[editovat | editovat zdroj]

Během školního roku se v CH ZUŠ Harmonii konají pravidelně minimálně čtyři větší školní koncerty (vánoční koncert, rodinný koncert, koncert učitelů a závěrečný koncert).

Méně zdatní žáci mají možnost vystoupit před publikem na interních koncertech, které organizují pedagogové jednotlivých oborů pro své žáky minimálně jednou za pololetí.

Kromě výše uvedených koncertů a besídek vystupují žáci i pedagogové CH ZUŠ Harmonie na různých benefičních koncertech (např. v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze, v divadle Semafor v Praze, v Ruském středisku vědy a kultury v Praze, v Parlamentu České republiky, v Olivově dětské léčebně v Říčanech u Prahy apod.)

CH ZUŠ Harmonie také zajišťuje kompletní servis při organizování koncertů či jiných kulturních akcí na klíč.

Dětské muzikály[editovat | editovat zdroj]

19. a 20. prosince 2007 se uskutečnily v aule ZŠ Bílá slavnostní premiéry původního dětského muzikálu Bílý Motýl, který zkomponoval pedagog CH ZUŠ Harmonie Jakub Nygrýn. Jednalo se o ojedinělý počin, jehož cílem bylo zapojit talentované děti ve věku 7-16 let do společného uměleckého projektu, díky kterému měly možnost veřejně předvést své schopnosti a nabýt nové zkušenosti při vystupování před publikem. Tuto příležitost získalo téměř 60 dětí. 1. června 2008 byl dětský muzikál Bílý Motýl uveden také v německém Berlíně v rámci akce „Děti dětem“.

Dalším dětským muzikálem z produkce CH ZUŠ Harmonie je Prastarý příběh lásky, který zkomponoval pedagog CH ZUŠ Harmonie Jakub Nygrýn, a který měl premiéru 18. května 2014 v pražském divadle Metro.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]