Byšičky (Lázně Bělohrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Byšičky
Románský kostel sv. Petra a Pavla na místě zaniklé vesnice Byšičky
Románský kostel sv. Petra a Pavla na místě zaniklé vesnice Byšičky
Lokalita
Charakterzaniklá vesnice
ObecLázně Bělohrad
OkresJičín
KrajKrálovéhradecký kraj
Historická zeměČechy
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíBrtev
Byšičky
Byšičky
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Byšičky jsou zaniklá vesnice v okrese Jičín. Nachází se v jižní části katastrálního území Brtev města Lázně Bělohrad, asi čtyři kilometry jihovýchodně od Lázní Bělohrad a jeden kilometr východně od bělohradského lázeňského parku Bažantnice směrem na Miletín. Lokalitou prochází turistická značená cesta Karla Jaromíra Erbena. Vesnice zanikla za třicetileté války.

Rybník Byšička a Nový Dvůr, pohled od kostela

Do dnešní doby se z celé obce dochoval pouze kostel svatého Petra a Pavla, jenž patří k nejstarším církevním památkám Podzvičinského kraje, a Petrova studánka na jihozápadní straně u paty návrší. První zmínka o kostelu pochází z roku 1267. Původně byl filiální k Pecce, od roku 1718 patří faře bělohradské. V kostelíku je vzácná románská rotundovitá apsida a gotické kněžiště, obojí původní. Apsida, zřetelně mluvící o vysokém stáří kostelíka, přečkala všechny pozdější obnovy a přístavby, žel její nedochované románské okénko bylo později jen jednoduše upraveno. Chrámová loď byla přistavěna v době pozdější a místo dřevěné zvonice, jež stála původně v jižní části hřbitova, byla v roce 1850 přistavěna nynější čtyřboká věž při západní straně. [1] Kolem kostela se nachází hřbitov, kde jsou pochováni například hudební skladatel Karel Moor (1873–1945), spisovatelka Leontina Mašínová (1882–1975), spisovatel a cestovatel Radim Kalfus či herec Jiří Letenský (1926–2004). Pod kostelem se nacházejí zastavení křížové cesty v podobě sloupků s Pašijovými obrázky.

Od kostela je výhled západním směrem do kraje. Opačným směrem celý obzor rámují lesy. Na Byšičkách se konají každoročně v červnu hojně navštěvované a oblíbené poutě.

Asi 300 metrů východně od kostela se nachází osamocený dům s brtevským číslem popisným 69, asi 450 metrů západoseverozápadně se nachází dvůr Nový Dvůr čp. 40.

Byšičky podle některých autorů inspirovaly básníka Karla Jaromíra Erbena k napsání balady Svatební košile. Mezi další lokality, kterým bývá původ příběhu přisuzován, patří například hřbitov u kostela svaté Maří Magdalény ve Velharticích na Šumavě nebo hřbitov u kostela svatého Prokopa poblíž Krupky. Erben ve svém pojednání uvádí dvě verze lidového příběhu, ale s konkrétní oblastí žádnou z nich nespojuje.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PRCHAL, Zdeněk. Mezi Krušinou a Chlumy. Historický obraz pro potěchu rodáků a přátel obce Lukavec u Hořic a připojených osad Černín a Dobeš. 1. vyd. Lukavec u Hořic: Obec Lukavec u Hořic 107 s. ISBN 9788026051909, ISBN 8026051904. OCLC 870287230 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]