Drekavac

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bukavac)

Drekavac (дрекавац, též drek, drekavak či drekalo) je bytost ze srbského folklóru. Věřili v něj lidé v západním Srbsku, Bosně, Šumadiji a v Kosovu [1]. Drekavcové jsou duše mrtvých a nepokřtěných dětí[2], jedná se tedy o revenanty, podobné navkám z východoslovanského folklóru. Srbské slovo drečati znamená skučet, křičet, vřískat nebo pištět.

Populární kultura[editovat | editovat zdroj]

Podobná stvoření[editovat | editovat zdroj]

  • Bukavac – šestinohá příšera se zatočenými rohy která byla známá v chorvatském Sremu. Žil v jezerech nebo velkých rybnících. V noci vylézal na břeh a tropil velký hluk. Z toho je odvozeno také jeho jméno, neboť v srbštině buka znamená hluk. Skákal na lidi a zvířata, aby je zaškrtil nebo zardousil.[3]
  • Jaudvampýr, který vzniká z nedonošeného dítěte. [4]
  • Plakavac – malý vampýr známý v Hercegovině, novorozeně přiškrcené při porodu svou matkou, které v noci vstane z mrtvých, vrátí se domů a přitom vříská, ale nikomu neublíží.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Drekavac na anglické Wikipedii.

  1. Svetlana M. Tolstoy. Словенска митологија: енциклопедијски речник. Bělehrad: Zepter Book World, 2001. ISBN 86-7494-025-0. Kapitola Дрекавац. (srbsky) 
  2. Š. Kulišić, P. Ž. Petrović, N. Pantelić. Српски митолошки речник. Bělehrad: [s.n.], 1970. Kapitola Дрекавац, s. 110. (srbsky) 
  3. Š. Kulišić, P. Ž. Petrović, N. Pantelić. Српски митолошки речник. Bělehrad: Nolit, 1970. Kapitola Букавац, s. 48. (srbsky) 
  4. Š. Kulišić, P. Ž. Petrović, N. Pantelić. Српски митолошки речник. Bělehrad: [s.n.], 1970. Kapitola Јауд, s. 157. (srbsky) 
  5. Š. Kulišić, P. Ž. Petrović, N. Pantelić. Српски митолошки речник. Bělehrad: [s.n.], 1970. Kapitola Плакавац, s. 236. (srbsky)