Budova Českého rozhlasu Plzeň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova Českého rozhlasu Plzeň
Sídlo ČRo Plzeň na plzeňském Náměstí Míru
Sídlo ČRo Plzeň na plzeňském Náměstí Míru
Účel stavby

oficiální sídlo

Základní informace
SlohFunkcionalismus
ArchitektKarel Tausenau František Hurta Václav Pavelka
Výstavba19471953
StavebníkČeskoslovenský rozhlas Plzeň
Poloha
Adresanáměstí Míru 2363/10, 301 00, Plzeň 3, Plzeň 3, ČeskoČesko Česko
UliceNáměstí Míru
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky52011/4-5296 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Budova Českého rozhlasu Plzeň (původně budova Československého rozhlasu Plzeň) je pozdně funkcionalistické sídlo Českého rozhlasu Plzeň, dříve Československého rozhlasu Plzeň, na náměstí Míru v Plzni na Borech. Autorem projektu byl kolektiv architektů Karel Tausenau, František Hurta a Václav Pavelka. Byla postavena mezi léty 19471953, s následnou dostavbou druhého křídla roku 1956. Jako jedna z prvních v Československu pak vznikla jakožto stavba určená přímo pro potřeby rozhlasového studia.

Budova byla v roce 2002 prohlášena za kulturní památku[1][2].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Československý rozhlas Plzeň[editovat | editovat zdroj]

České vysílání v Plzni bylo zahájeno v posledních dnech druhé světové války, když 5. května 1945 obsadili čeští vlastenci středovlnný vysílač na soutoku řek Radbuzy a Mže v bunkru v místech dnešního sportovního areálu ve Štruncových sadech. Dne 6. května kolem poledne Plzeň osvobodila americká armáda a čeští vlastenci pokračovali ve vysílání společně s nimi. O provoz rozhlasu se zasloužil také Josef Skupa a od června téhož roku se již vysílalo každý den od 7.15 do 23.00 hodin. O měsíc později studio přešlo jako první poválečná mimopražská stanice pod Československý rozhlas.[3]

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

V roce 1946 byla vyhlášena architektonická soutěž na výstavbu budovy rozhlasu v Plzni, které zvítězil kolektiv vedený Karlem Tausenauem. Budova měla být postavena ve třech etapách. V letech 1947 až 1953 vybudováno západní křídlo na půdorysu písmene L. V druhé etapě vznikla východní část obdélného tvaru, který byla uvedené do provozu roku 1956. K realizaci třetí etapy v podobě koncertního sálu nikdy nedošlo.

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o dvouposchoďovou budovu vybudovanou ve stylu pozdního funkcionalismu ve dvou realizovaných etapách s plochou střechou. V budově se nachází několik rozhlasových studií a prostory kanceláří. Fasáda je tvořena obkladem keramickými dlaždicemi. Okna jsou symetricky umístěna v pravidelných sdružených pásech. Hlavní vstup je orientován západním směrem do lesnatého parku rozkládajícího se na náměstí Míru, nedaleko tramvajové zastávky Náměstí Míru.

Budova plzeňského rozhlasu patří k nejlepším příkladům českého pozdního funkcionalismu, byla proto v roce 2002 prohlášena nemovitou kulturní památkou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-08-12]. Identifikátor záznamu 471955 : rozhlas. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. VALDHANSOVÁ, Lucie. Budova Československého rozhlasu. 1947–1953 / 1956 [online]. Plzeňský architektonický manuál. Dostupné online. 
  3. Z historie Českého rozhlasu Plzeň [online]. Český rozhlas Plzeň. Dostupné online. [nedostupný zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]