Britská invaze na Island

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Operace Fork
konflikt: Druhá světová válka v Atlantiku
Křižník HMS Berwick byl velitelskou lodí operace
Křižník HMS Berwick byl velitelskou lodí operace

Trvání10. května 1940
MístoIsland
Výsledekbritská okupace Islandu
Strany
Síla
746 námořníků
4 lodě
60 policistů
300 rezervistů
Ztráty
1 spáchal sebevraždu 0

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Britská invaze na Island (kódové označení Operation Fork) byla provedena 10. května 1940. K invazi došlo, protože britská vláda se obávala, že Island bude vojensky využit nacistickým Německem, které o měsíc dříve obsadilo Dánsko.

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Na začátku druhé světové války Spojené království v rámci své námořní blokády zavedlo přísné vývozní kontroly na islandské zboží, které bránilo ziskovým zásilkám do Německa. Spojené království nabídlo pomoc Islandu a nabízelo spolupracovat „jako válečníci a spojenci“, ale islandská vláda odmítla a znovu potvrdila svou neutralitu. Německá diplomatická přítomnost na Islandu spolu se strategickým významem ostrova vládu Spojeného království nadále znepokojovala. Poté, co se nepodařilo islandskou vládu přesvědčit, Spojené království zaútočilo ráno 10. května 1940. Invazní jednotka o počtu 746 mužů pod velením plukovníka Roberta Sturgese se vylodila v hlavním městě Reykjavíku. Jednotky nenarazily na žádný odpor a rychle zahájili deaktivaci komunikační sítě, zabezpečení strategických míst a zatýkání německých občanů.

Následky[editovat | editovat zdroj]

Britové poté nabídli Islandu několik výhodných obchodních dohod a kompenzací a slíbili, že po válce odejdou. Winston Churchill Island osobně navštívil. V průběhu následujících měsíců Britové na ostrov stále přisouvali další vojáky, v jednu chvíli zde bylo umístěno asi 20 000 osob. Dne 7. července 1941, něco málo přes rok po britské invazi, byla obrana Islandu převedena z Británie na Spojené státy.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Invasion of Iceland na anglické Wikipedii.

  1. ŽÁK, Petr. Britská invaze na Island a spojenecká okupace ostrova přinesla chudé neutrální zemi bezpečnost a poválečný rozkvět [online]. ArmyWeb, 2022-09-20 [cit. 2023-11-15]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]