British Airways CityFlyer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
BA CityFlyer
IATA
CJ
ICAO
CFE
CALLSIGN
FLYER
Zahájení činnosti25. března 2007
SídloManchester, Anglie
Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Hlavní základnaLetiště Londýn-City
Další základnaSouthampton Airport
Destinace26
Velikost flotily20
Člen alianceOneworld
Oficiální webhttp://www.britishairways.com/

British Airways CityFlyer (BA CityFlyer) je Britská regionální aerolinka a dceřiná společnost British Airways (BA) s hlavním sídlem v příměstské vesnici Didsbury v metropolitním hrabství Velký Manchester ve Spojeném království.[1] Všechny lety operují v barvách BA, i co se týče jmen a čísel letů. BA CityFlyer je držitelem operační licence typu A civilního leteckého úřadu Spojeného království, což znamená, že může provozovat osobní a nákladní přepravu včetně pošty na letadle s více než 20 místy.[2] Za rok 2019 přepravila společnost více než 2,8 miliónů cestujících, nejvíce od počátku svojí existence. Za dobu svého fungování byl podnik svědkem pouze jedné malé nehody na letu 8456 z Amsterdamu do Londýna, kdy se porouchala přední část přistávacího podvozku. Incident nepřinesl žádné oběti, pouze 3 lidé byli mírně zraněni.[3]

Činnost a operační destinace[editovat | editovat zdroj]

BA CityFlyer operuje na vnitrostátních letech po Spojeném království na regionální letiště po Anglii, Skotsku, Severním Irsku a také i na ostrovy Guernsey a Jersey. Kromě vnitrostátních letů podnik provozuje lety do schengenského prostoru včetně Švýcarska a Islandu a zemí Evropské unie včetně České republiky na letiště Václava Havla v Praze. Lety této dceřiné společnosti většinou začínají na její základně na letišti London City nebo na letišti v Southamptonu.[4] Všechny lety jsou vykonávány na letadlech typu Embraer 190.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku BA CityFlyer na anglické Wikipedii.

  1. BA CITYFLYER LIMITED overview - Find and update company information - GOV.UK. find-and-update.company-information.service.gov.uk [online]. [cit. 2024-03-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Type A Operating Licence Holders | Airline Licensing | Consumer Protection. web.archive.org [online]. 2007-03-11 [cit. 2024-03-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-03-11. 
  3. Crash jet 'not properly serviced'. news.bbc.co.uk. 2010-02-11. Dostupné online [cit. 2024-03-12]. (anglicky) 
  4. AIRWAYS, British. FLY TO EUROPE FROM SOUTHAMPTON WITH BRITISH AIRWAYS. mediacentre.britishairways.com [online]. [cit. 2024-03-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]