Briestenné

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Briestenné
Poloha
Souřadnice
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Briestenné
Briestenné
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Briestenné je malá osada obce Pružina (přičleněna v roce 1971), ležící 2 km východně od ní.

Osada leží v Žilinské kotlině, v podcelku Domanižská kotlina, na horním toku Pružinky. Nachází se vlevo od silnice z Pružiny do Domaniže. V její blízkosti se nacházejí dva pomníky a západně od osady se rozkládá stejnojmenná přírodní památka.

Historické názvy[editovat | editovat zdroj]

  • 1493 Bresten, 1496 Bresthyen, 1541 Briest, 1598 Breztewne, 1920 Briestené

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší dosud známé údaje o osídlení Briestenného klademe do mladší hradištní doby. Archeologická lokalita se nachází na kopci Mukovec, kde se našly části nádob, datované do 10.13. století. Pravděpodobně zde bylo sídliště v mladší době hradištní, nevylučuje se ani možnost existence menšího středověkého hrádku. V lokalitě Budziná se předpokládají mohyly z období Velké Moravy, dosud však archeologicky neprozkoumané [1] .

V postavení rychtářů obce se střídaly pouze zemané Briestenskovci. Např. v letech 18661873 byl rychtářem Ján Briestenský. Právě v roce 1873 bylo v Briestenném 14 domů, 81 obyvatel, katastrální území obce mělo rozlohu 326 katastrálních jiter. Sedria (soudní dvůr) pro Briestenné byl v Trenčíně, okresní soud měl sídlo v Ilavě. Nejbližší pošta byla v Považské Bystrici. Stejný stav je i v roce 1877, navíc máme pouze informaci, že Briestenné podléhá při výběru daní Bernímu úřadu v Púchově [2].

Podstatnější údaje o Briestennom nacházíme v portálních soupisech z let 1596 a 1598. V těchto soupisech se obec uvádí jako majetek šlechty ve středním okrese Trenčínské stolice. V roce 1598 bylo v obci 14 domů a kromě šlechty (zemanů) zde žili 4 želiarské rodiny. Roku 1596 se Briestenskovci uvádějí i v soupisu šlechty Trenčínské stolice [2].

V soupise z roku 1601 se uvádějí v Briestenném 3 zemanské rodiny, každá s jednou usedlostí. Roku 1748 dne 5. srpna a v následující dny se konala kongregace šlechty Trenčínské stolice v Trenčíně. Jak bylo zvykem, při této příležitosti byl učiněn hodnověrný soupis šlechtických rodin, v té době usazených na území stolice. V Briestenném jsou uvedeni Briestenský a Briestenský jinak Nemesi jako kurialisti. Briestenský jako kurialisti se uvádí ještě v Pružině. V roce 1784 bylo v Briestenném 10 domů, 10 rodin, 62 obyvatel – všichni zemané.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Briestenné (osada) na slovenské Wikipedii.

  1. OLŠOVSKÝ, Martin: Po stopách predkov (Archeológia Stredného Považia od praveku po stredovek). Považská Bystrica, 12.12.2008.
  2. a b c HALAŠA, Andrej: Zemianske rodiny v Trenčianskej. In:Sborník Muzeálnej slovenskej spoločnosti, 13, 1908.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]