Brendan Perry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Brendan Perry
Základní informace
Narození30. června 1959 (64 let)
Spojené království Londýn, Velká Británie
PůvodMelbourne, Austrálie
Žánrydarkwave, world music
Povolánízpěvák, skladatel, vydavatel
Nástrojezpěv, basová kytara
Hlasový oborbaryton
Aktivní roky1977 – současnost
Vydavatelé4AD
Cooking Vinyl
Příbuzná témataDead Can Dance
Webwww.brendan-perry.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brendan Michael Perry (* 30. června 1959, Whitechapel, Londýn) je zpěvák a multiinstrumentalista anglo-irského původu (matka Irka, otec Angličan), spolu s Lisou Gerrard tvořil hudební skupinu Dead Can Dance.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vyrůstal v Austrálii a na Novém Zélandu. Je hudebním samoukem, nikdy nenavštěvoval žádnou hudební školu, učil se od maorských a polynéských domorodých hudebníků. Původně byl učitelem na prvním stupni základní školy. S Lisou Gerrard tvořil i partnerskou dvojici, po jejich rozchodu se přestěhoval z Londýna do Irska, kde v objektu bývalého kostela vybudoval vlastní hudební studio Quivy Church. Kromě hudebních produkcí tam pořádá různé výstavy a workshopy, např. organizoval festival samby.

Hudební kariéra[editovat | editovat zdroj]

Začátky[editovat | editovat zdroj]

V roce 1977 se pod uměleckým jménem Ronnie Recent stal vedoucím členem punk rockové novozélandské hudební skupiny The Scavengers. Původně hrál na basovou kytaru, od roku 1978 se stal hlavním zpěvákem. V roce 1979 se skupina přestěhovala do australského Melbourne a změnila název na Marching Girls.

Dead Can Dance[editovat | editovat zdroj]

Brendan Perry opustil Marching Girls v roce 1981, kdy s Lisou Gerrard založil skupinu Dead Can Dance. Původně tuto skupinu ještě tvořili bubeník Simon Monroe (také z Marching Girls) a baskytarista Paul Erikson. V roce 1982 se skupina přestěhovala do Londýna, Simon Monroe však zůstal v Austrálii. Na prvních nahrávkách a koncertech na bicí hrál Peter Ulrich, krátce na to se do Austrálie vrátil i Paul Erikson a ze skupiny se stalo pouhé duo Brendana Perryho a Lisy Gerrard. První album (nesoucí název skupiny) vydali v únoru 1984 u společnosti 4AD. Následovalo dalších 6 studiových alb, jedno koncertní album a 4 výběrová alba.

Sólová dráha[editovat | editovat zdroj]

V roce 1998 se s Lisou Gerrard rozešli a dále se věnovali každý svým sólovým projektům. Ještě téhož roku Brendan Perry vydal u společnosti 4AD sólové album Eye of the Hunter, které obsahuje jak Perryho vlastní písně, tak i předělávky písní Tima Buckeleye. Vydání tohoto alba podpořil koncerty v Irsku, Velké Británii a v USA. Vydání dalšího alba, které se mělo jmenovat Zun Zun, však bylo opakovaně odkládáno a od roku 2003 o něm nejsou žádné nové zprávy. Na dalším projektu (na jehož vydání má práva vydavatelství 4AD) by měl spolupracovat s Lancem Hoganem a bubeníkem Davidem Kuckhermannem. Brendan Perry se podílel na projektech jiných umělců, působil i jako producent např. v projektu Elijah's Mantle.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • The Scavengers: The scavengers (1978) – první LP skupiny The Scavengers
  • AK79 (1980) – výběr nahrávek skupin The Scavengers & Marching girls
  • Eye of the Hunter (1999)
  • Ark 2010

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]