Boma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boma
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška61 m n. m.
StátKonžská demokratická republikaKonžská demokratická republika Konžská demokratická republika
Boma
Boma
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha65 km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Boma je přístavní město v Konžské demokratické republice v provincii Bas-Congo. Bylo hlavním městem Svobodného konžského státu a Belgického Konga od 1. května 1886 do roku 1926, kdy se hlavní město přestěhovalo do Léopoldville (dnešní Kinshasa).

Výhodná poloha na řece Kongo nedaleko ústí řeky do moře městu předurčila postavení přístavu zajišťujícího jakýkoliv zámořský obchod dnešního Konga i Belgického Konga. Slouží jako exportní přístav; vyváží se dřevo, banány, kakao a palmové produkty. Odhadovaná populace města v roce 2012 byla 162 521 obyvatel.

Boma okolo roku 1900

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Boma byla založena jako otrokářská stanice a entrepôt (překladiště) zřízené obchodníky z několika evropských zemí v 16. století.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Boma leží na severním břehu řeky Kongo asi 100 km proti proudu od Muandy, kde se Kongo vlévá do Atlantiku. Dostatečná šířka i hloubka umožňuje mořským lodím dosáhnout Bomy, která díky tomu slouží jako hlavní konžský přístav již několik století. Mezi lety 1889 a 1984 do přístavu vedla úzkorozchodná železnice s rozchodem 610 mm (využívaný pro nákladní účely v podmínkách neumožňujících širší rozchod) z Tshely. Město obsluhuje i letiště

Známé osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Boma, Democratic Republic of the Congo na anglické Wikipedii a Boma na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]