Bolzanova–Weierstrassova věta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bolzano-Weierstrassova věta)

Bolzanova–Weierstrassova věta je základní matematické tvrzení o konvergenci posloupností v konečném euklidovském prostoru . Věta říká, že každá nekonečná omezená posloupnost v obsahuje konvergentní vybranou posloupnost.[1] (Jinými slovy lze z každé omezené posloupnosti čísel nebo konečněrozměrných vektorů vybrat posloupnost, která konverguje k nějakému pevnému číslu nebo vektoru.) Ekvivalentní formulace říká, že podmnožina je sekvenčně kompaktní právě tehdy, když je uzavřená a omezená.[2] Tvrzení se proto někdy nazývá věta o sekvenční kompaktnosti.[3]

Bolzanova–Weierstrassova věta je pojmenována po matematicích Bernardu Bolzanovi a Karlu Weierstrassovi. Poprvé ji dokázal český teolog a matematik Bolzano v roce 1817 jako lemma v rámci důkazu věty o střední hodnotě. O zhruba padesát let později byl výsledek rozpoznán jako významný sám o sobě a německý matematik Weierstrass jej dokázal znovu. Od té doby se stal základní větou matematické analýzy.

Důkaz[editovat | editovat zdroj]

Nejprve dokážeme větu pro (množinu všech reálných čísel), přičemž využijeme fakt, že je uspořádaná množina (čísla lze seřadit podle velikosti). Pak tvrzení zobecníme na vyšší rozměry.

Lemma: Z každé nekonečné posloupnosti v lze vybrat monotónní (tj. buď neklesající anebo nerostoucí) posloupnost.

Důkaz[4]: Označme kladný celočíselný index sekvence jako vrchol sekvence, pokud pro každé (tj. všechny členy následující po vrcholu jsou menší nebo rovny členu s indexem vrcholu). Předpokládejme nejprve, že posloupnost má nekonečně mnoho vrcholů, což znamená, že existuje vybraná posloupnost těchto vrcholů s hodnotami . Takže nekonečná posloupnost v obsahuje nerostoucí, a tedy monotónní posloupnost. Pokud naopak vrcholů je nanejvýš konečně mnoho, tak existuje jako nevyšší vrchol (není-li v posloupnosti vůbec žádný vrchol, položíme rovno jedné) a budeme vytvářet vybranou posloupností , kde . Jelikož není vrchol (protože následuje po nejvyšším vrcholu), tak musí existovat tak, že a . Ani není ze stejného důvodu vrchol, proto existuje , kde s . Opakování tohoto procesu vede k nekonečné neklesající posloupnosti To dokazuje, že z každé nekonečné posloupnosti v lze vybrat monotónní posloupnost. Tím je lemma dokázáno.

Pokud jsme vybírali z omezené posloupnosti, je vybraná monotónní posloupnost rovněž omezená. Z věty o monotónní konvergenci pak vyplývá, že tato monotónní posloupnost konverguje. Tím jsme Bolzanovu–Weierstrassovu větu dokázali pro .

Obecný případ lze redukovat na takto: Nechť je dána omezená posloupnost v . Posloupnost prvních souřadnic je omezená reálná posloupnost, má tedy konvergentní podposloupnost. Z té pak lze vybrat posloupnost, na které konverguje druhá souřadnice, a tak dále, dokud nakonec nevybereme posloupnost, na které konverguje všech souřadnic — což je stále posloupnost vybraná z původní posloupnosti. Tím je důkaz dokončen.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bolzano–Weierstrass theorem na anglické Wikipedii.

  1. Bartle a Sherbert 2000, p. 78 (pro ℝ).
  2. Fitzpatrick 2006, p. 52 (pro ℝ), p. 300 (pro ℝn).
  3. Fitzpatrick 2006, p. xiv.
  4. Bartle a Sherbert 2000, pp. 78–79.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BARTLE, Robert G.; SHERBERT, Donald R. Introduction to Real Analysis. 3. vyd. New York: J. Wiley, 2000. Dostupné online. ISBN 9780471321484. 
  • FITZPATRICK, Patrick M. Advanced Calculus. 2. vyd. Belmont, CA: Thomson Brooks/Cole, 2006. ISBN 0-534-37603-7.