Boca Chica (Texas)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Boca Chica je pláž na východním konci poloostrova v deltě řeky Rio Grande v okrese Cameron County, v nejjižnějším cípu Texasu při hranicích s Mexikem, u pobřeží Mexického zálivu. Je ohraničena brownsvilleským lodním kanálem na severu, hraniční řekou Rio Grande na jihu a Mexickým zálivem na východě. Táhne se v délce zhruba 40 km východně od města Brownsville. Místní dopravní tepnou je silnice Texas State Highway 4 z Brownsville až k pobřeží Mexického zálivu na pláž Boca Chica Beach.

Historicky je oblast známá jako bojiště americké občanské války (bitva na ranči Palmito). Jediným obydleným místem v oblasti je malá vesnice Boca Chica Village.

V současnosti (2021) je oblast známá spíše kosmodromem společnosti SpaceX (SpaceX South Texas launch site), umístěným východně od vesnice, téměř u pobřeží. Výstavba kosmodromu započala kolem roku 2014 a zahrnuje vývojové a výrobní prostory společnosti SpaceX, testovací rampu a startovací rampu pro orbitální lety.[1]

Boca Chica znamená ve španělštině „malá ústa“, nebo také ústí řeky, a je tím míněno, že průtok řeky Rio Grande je zde velmi skromný a v obdobích sucha zcela zaniká.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Boca Chica (Texas) na anglické Wikipedii.

  1. BAYLOR, Michael. Elon Musk’s upcoming Starship presentation to mark 12 months of rapid progress. NASASpaceFlight.com. 21 September 2019. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 21 June 2020. 
  2. 100 Classic Hikes in Texas. [s.l.]: The Mountaineers Books 256 s. Dostupné online. ISBN 978-1-59485-418-7. (anglicky) Google-Books-ID: No07ewY6NmIC.