Bledský hrad

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bledský hrad
Základní informace
Slohrenesanční architektura a gotická architektura
Poloha
AdresaObčina Bled, SlovinskoSlovinsko Slovinsko
Nadmořská výška599 m
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web, Oficiální web, Oficiální web a Oficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bledský hrad (slovinsky: Blejski grad) je středověký hrad postavený na srázu nad městem Bled ve Slovinsku, na břehu Bledského jezera. Podle písemných pramenů se jedná o nejstarší slovinský hrad a v současnosti je jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí ve Slovinsku. Je využíván jako historické muzeum spravované Národním muzeem Slovinska.[1]

Hrad byl poprvé zmíněn v darovací listině z 22. května 1011 vydané císařem Jindřichem II. ve prospěch brixenských kníže-biskupů a byl poté jejich sídlem po osm století.[2] Majetkem byl ale Kraňské marky, v roce 1278 pak přešel na rod Habsburků. Nejstarší částí hradu je románská věž. Ve středověku byly stavěny další věže a bylo zdokonalováno opevnění. Další budovy byly postaveny v renesančním slohu. Budovy jsou uspořádány kolem dvou dvorů, které jsou propojeny schodištěm. V roce 1511 byl hrad silně poškozen zemětřesením, následně byl přestavěn do dnešní podoby. Na horním nádvoří je kaple, která byla postavena v 16. století a upravena kolem roku 1700, kdy byla také vymalována freskami, jež často vyvolávají vizuální iluze. Součástí hradu je i padací most přes vodní příkop.

Zámek byl restaurován v letech 1951 až 1961, přičemž do budovy pro služebnictvo na dolním nádvoří byla integrována zámecká tiskárna i zámecký vinný sklep. Na dolním nádvoří byla ve skále vytesána 12 metrů hluboká studna. V muzeu se lze seznámit s historií celé oblasti, jeho součástí je i pamětní místnost věnovaná Arnoldu Riklimu, švýcarskému naturopatovi, který v 19. století proměnil město Bled v léčebné lázně.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bled Castle na anglické Wikipedii.

  1. Bled Castle Museum - NMS. www.nms.si [online]. [cit. 2023-08-27]. Dostupné online. 
  2. Bled Castle. Bled.si [online]. [cit. 2023-08-27]. Dostupné online. (anglicky)