Blatník (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Blatník (hrad))
Blatník
Rekonstrukce podoby tvrze ve 14. století od Karla Liebschera (A. Sedláček: Hrady, zámky a tvrze království Českého, Díl 1., 1882)
Rekonstrukce podoby tvrze ve 14. století od Karla Liebschera (A. Sedláček: Hrady, zámky a tvrze království Českého, Díl 1., 1882)
Základní informace
Slohgotický
Výstavbaasi 14. století
Zánik15. století
Další majiteléOpatovický klášter
Současný majitelzaniklý
Poloha
AdresaRybitví, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blatník je zaniklá tvrz z konce třináctého nebo začátku čtrnáctého století, která stávala severně od dnes rovněž neexistující stejnojmenné vesnice nedaleko původního koryta Labe. Místo, kde tvrz stávala, se nachází na území obce RybitvíPardubic.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o tvrzi je z roku 1339 a nachází se v přídomku Ctibora z Blatníka, který podle Augusta Sedláčka mohl patřit k rodu pánů z Cimburka. Už v roce 1244 existovala ves Blatník, kterou tehdy Jan Zbislavovic daroval klášteru v Litomyšli.[1] Ctiborovým nástupcem se stal Bernard z Cimburka připomínaný v letech 1349 a 1363. Po něm Blatník patřil Albrechtovi z Cimburka, který tvrz roku 1377 prodal Janovi z Orle, opatovi Opatovického kláštera. Smlouvu 23. května téhož roku potvrdil Karel IV.[2] Tvrz mohla zaniknout vzápětí poté, nebo při dobytí a zničení kláštera husity v roce 1421.[1] Na jméno tvrze si ještě po nějakou dobu udržel tzv. Blatnický přívoz přes Labe.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Podle plánu Františka Alexandra Hebera se z tvrze koncem první poloviny devatenáctého století dochovalo okrouhlé tvrziště s průměrem asi dvacet metrů, které obklopoval příkop a val. Na západě ke tvrzišti přiléhal statek se čtvercovým půdorysem a délkou strany asi čtyřicet metrů, obehnaný méně výrazným příkopem. Čtvercová plocha vymezená příkopem s poloviční délkou strany se nacházela severně od tvrziště.[1]

August Sedláček tvrz popsal jako malý vodní hrad. Podle jeho popisu nakreslil Karel Liebscher rekonstrukci původní podoby tvrze. Její dominantou je okrouhlá obytná věž a další věž podle Liebschera stála ve čtvercovém ohrazení severně od tvrziště. Okrouhlé obytné věže však nebyly na českých tvrzích prokázány a severní areál nemusel být součástí tvrze, ale mohlo souviset s jejím dobýváním. Dnes se areál bývalé tvrz nachází v nepřístupném prostoru chemických závodů a nic se z něj nedochovalo.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Kolektiv autorů. Encyklopedie českých tvrzí. 1. vyd. Díl I. A–J. Praha: Argo, 1998. 272 s. ISBN 80-7203-068-X. Heslo Blatník, s. 31. 
  2. SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek I. Chrudimsko. Praha: František Šimáček, 1882. 292 s. Dostupné online. Kapitola Hrady a tvrze na panství pardubském, s. 61. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HOFFMAN, Jiří; PALEČEK, Jiří; ŘEHÁČEK, Jan. Historie pardubických městských částí, aneb, Z centra města na periferii. Pardubice: Klub přátel Pardubicka, 2016. 216 s. ISBN 978-80-270-7036-7.