Bezvel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bezvel
Skalní věž na Bezvelu
Skalní věž na Bezvelu

Vrchol340 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříJizerská tabule / Středojizerská tabule / Skalská tabule / Strenická tabule[1]
Souřadnice
Bezvel
Bezvel
Horninapískovec
PovodíJizera
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bezvel (340 m n. m.) je vrch v okrese Mladá Boleslav Středočeského kraje, 1,5 kilometru severně od obce Katusice, do jejíhož katastrálního území náleží.

Geomorfologické členění[editovat | editovat zdroj]

Vrch náleží do celku Jizerská tabule, podcelku Středojizerská tabule, okrsku Skalská tabule a podokrsku Strenická tabule.[1]

Popis vrchu[editovat | editovat zdroj]

Vodárna na Bezvelu

Jedná se o suk ve tvaru ploché, rozlehlé kupy budované odolnými křemitými a železitými pískovci turonu. Na vrchu stojí vodárna s dvěma kruhovými prvky, asi 30 metrů od ní jihozápadním směrem se nachází osamocená, stupňovitá skalní věž z pevného křemitého pískovce vysoká asi 10 metrů. Na vrcholku věže je skalní mísa, držící velmi dlouho po dešti vodu. Dříve zde stávaly i další bloky, ale vzaly za své při budování vodárny.

Na západních svazích stojí další menší pískovcové balvany a na východním úbočí nizké zarovnané skalní bloky, pozůstatky po bývalé těžbě pískovce. Na jihojihozápadním svahu je další opuštěný kamenolom a v něm soukromá střelnice. Vrch je zalesněn dubovými a borovými porosty s příměsí akátu a břízy. Výhledy z kopce jsou jen dílčí mezi stromy. Od vrchu vede východním směrem asi 8 kilometrů dlouhé rozervané lesní údolí Bezvel – Důl ústící do údolí Jizery v obci Debř.[2][3][4] Skalní útvary na kopci byly pojmenovány Panna a Baba, na nižší skále se nachází tzv. Čertova stopa.[5]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Na vrchol vede neznačená lesní cesta ze silnice Katusice–Březinka.

Pověst[editovat | editovat zdroj]

K Bezvelu se váže pověst o čarodějnici, která zde měla věznit jistou dívku. Při pokusu o vysvobození dívky byli všichni včetně čarodějnice proměněni v kámen.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  2. DEMEK, Jaromír; MACKOVČIN, Peter, a kolektiv. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. vyd. Brno: AOPK ČR, 2006. 582 s. ISBN 80-86064-99-9. 
  3. Bezvel [online]. Atlas Česka [cit. 2019-05-14]. Dostupné online. 
  4. Bezvel [online]. Geocaching.com [cit. 2013-03-15]. Dostupné online. 
  5. a b MUDROVÁ, Ivana. Zimní procházka krajinou mýtů a legend aneb Čarodějnice a ďáblové v lesích pod Bezdězem. Reflex/Lidé a Země [online]. 2022-02-06 [cit. 2022-02-06]. Článek původně vyšel v časopise Lidé a Země č. 1/2013. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]