Bernský Jura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o historickém regionu v kantonu Bern. O současném okresu v kantonu Bern pojednává článek Okres Bernský Jura.
Mapa obcí v Bernském Jurovi

Bernský Jura (francouzsky Jura bernois, německy Berner Jura), od listopadu 2022 zvaný také také Grand Chasseral,[1] je francouzsky mluvící část kantonu Bern ve Švýcarsku, nacházející se v jeho severní části. Má přibližně 52 000 obyvatel. Tradičním hlavním městem je Moutier, sídlo okresního hejtmana se však nachází v Courtelary. Geologicky patří Bernský Jura k tzv. Faltenjurovi. Zastánci spojení Bernského Jury s kantonem Jura označují Bernského Juru jako Jižního Juru.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Jurská otázka.

Po oddělení kantonu Jura od kantonu Bern v roce 1979 se Bernský Jura stále skládal ze správních obvodů Courtelary, Moutier a La Neuveville. V rámci kantonální reformy decentralizované správy byly tyto tři okresy k 1. lednu 2010 sloučeny do okresu Bernský Jura. Ten je shodný se stejnojmenným správním regionem.

Existuje hnutí za připojení ke kantonu Jura, které však bylo v jurském plebiscitu poraženo. Malé obci Vellerat, která se po odtržení kantonu Jura stala pohraniční obcí, se však po celostátním referendu v roce 1996 podařilo přejít do kantonu Jura. V dalším regionálním referendu 24. listopadu 2013 se Bernský Jura 71,8 % hlasů vyslovil proti sloučení s kantonem Jura.[2][3]

Od roku 2006 má Bernský Jura regionální parlament, nazvaný Conseil du Jura bernois. Dne 28. března 2021 se většina 55 procent obyvatel obce Moutier vyslovila pro změnu na kanton Jura.[4]

V listopadu 2022 sdružení Fondation pour le rayonnement du Jura bernois, vytvořené v roce 2019, přejmenovalo Bernského Juru na Grand Chasseral s odůvodněním, že „značka Grand Chasseral je průřezová jako první komunikační nástroj ve službách charismatu Bernského Jury a jejích různých zainteresovaných stran“ a slouží „regionální atraktivitě prostřednictvím inkluzivního přístupu“.[5] Cílem přejmenování bylo odstranit slovo „Jura“ z názvu regionu v lidovém jazyce, rozptýlit jurský konflikt, reagovat na hlasování v obci Moutier a nově ekonomicky umístit region.

Jazyky[editovat | editovat zdroj]

Bernský Jura zahrnuje bez výjimky všechny obce kantonu Bern, které jsou převážně francouzsky mluvící, a také některé obce, které jsou převážně německy mluvící. Ve třech malých obcích Seehof, Schelten a Mont-Tramelan (Bergtramlingen) němčina jasně převažuje nad francouzštinou; podíl mluvčích němčiny zde přesahuje 70 %. V bývalé obci Châtelat (od roku 2015 součást obce Petit-Val) a v obci Rebévelier je dvoutřetinová většina mluvčích němčiny. Větší německy mluvící menšiny jsou také v obcích Romont (Rothmund) a Prêles (Prägelz). V těchto dvou obcích existují jazykové menšiny o velikosti 30 až více než 40 %.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Berner Jura na německé Wikipedii.

  1. KLEIN, Gaël. Le Jura bernois veut modifier son image avec la marque Grand Chasseral [online]. SRG SSR, 2022-11-17 [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. 24. November 2013 - Regionale Volksabstimmung Botschaft des Regierungsrates des Kantons Bern an die Stimmberechtigten des Berner Juras [online]. Kanton Bern, 2013 [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (německy) 
  3. Berner Kantonsregierung freut sich über Nein im Berner Jura [online]. Der Bund, 2013-11-24 [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (německy) 
  4. Abstimmung - Neunte Abstimmung über die Kantonszugehörigkeit: Moutier wechselt vom Kanton Bern zum Kanton Jura [online]. St. Galler Tagblatt, 2021-03-28 [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (německy) 
  5. Une marque d’ensemble [online]. Grand Chasseral [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (francouzsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]