Beja

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Beja
Beja – znak
znak
Beja – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátPortugalskoPortugalsko Portugalsko
regionAlentejo
distriktBeja
Beja na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 146,44 km²
Počet obyvatel25 024
Hustota zalidnění21,8 obyv./km²
Správa
PSČ7800
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Beja je portugalské město a sídlo stejnojmenného okresu v regionu Alentejo, 135 km jihovýchodně od Lisabonu. V roce 2011 zde žilo přes 35 000 obyvatel. Severozápadně od města má svou základnu portugalské letectvo, kterou v letech 1964–1993 využívala německá Luftwaffe.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od počátku 8. století do roku 1228 bylo pod muslimskou nadvládou, s výjimkou let 1162–1167. V letech 1250–1267 o území bojovalo Portugalské království s Kastilií, která se nakonec oblasti vzdala. V roce 1517 Beja získala městská práva a 10. července 1770 ji papež Klement XIV. učinil sídlem diecéze. V roce 1808 město vyplenily napoleonské jednotky pod vedením generála Andoche Junota.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Hrad

Hrad[editovat | editovat zdroj]

Hrad na vrcholu kopce dominuje městu. Spolu s opevněním byl postaven králem Denisem Portugalským ve 12. století na pozůstatcích římského castellum. Skládá se ze stěn se čtyřmi čtvercovými věžemi a centrální věží (Torre de Menagem), která je s výškou 40 metrů nejvyšší v Portugalsku. Vrchol věže je dosažitelný po 197 schodech. Z věže je na opevnění, které mělo kdysi 45 věžiček a 5 bran. Hrad v současnosti slouží jako malé vojenské muzeum.

Náměstí uprostřed hradu je pojmenované po Gonçalo Mendes da Maia zvaném O Lidador, rytíři, zabitého při bitvě s Maury v roce 1170.

Katedrála[editovat | editovat zdroj]

Katedrála svatého Jakuba (Sé Catedral de São Tiago Maior) v sousedství hradu byla postavena kolem roku 1590.

Vizigótské muzeum[editovat | editovat zdroj]

Bílý latinsko-vizigótský kostel Santo Amaro, zasvěcený svatému Amarovi, který stojí hned u hradu, je jedním ze čtyř předrománských kostelů v Portugalsku. Dnes je to muzeum vizigótského umění.

Muzeum Rainha D. Leonor[editovat | editovat zdroj]

Regionální muzeum bylo založeno v letech 1927 a 1928 na místě předchozího kláštera řádu Convento de Nossa Senhora da Conceição, rozpuštěného v roce 1834. Tento františkánský klášter byl založen v roce 1459 infantem Fernandem, vévodou z Viseu a Beji. Výstavba trvala do roku 1509. Muzeum vlastní sbírku vlámského, španělského a portugalského malířství z 15.–18. století.

Archeologická sbírka muzea zahrnuje například vizigótské a římské artefakty, vykopávky z doby bronzové.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Beja (mesto) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]