Bílý kámen (Strážná)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
bývalý lom
Bílý kámen
Poloha
StátČeskoČesko Česko
okres, krajokres Olomouc, Olomoucký kraj
pohoříNízký Jeseník / Oderské vrchy
Umístěníve svazích pod vrcholem kopce Strážná, vojenský újezd Libavá
Souřadnice
Bílý kámen
Bílý kámen
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Další významy jsou uvedeny na stránce Bílý Kámen (rozcestník).

Bílý kámen je slepencová skála, bývalý malý lom, vyhlídka a v minulosti populární cíl výletů, který se nachází ve svahu jihozápadně pod vrcholem Strážná, severovýchodně od obce Mrsklesy, ve vojenském újezdu Libavá v Oderských vrších (subprovincie pohoří Nízký Jeseník) v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Protože místo se nachází ve vojenském prostoru, tak je, bez povolení vojenského újezdu Libavá, nepřístupné.

Popis a historie[editovat | editovat zdroj]

Bílý kámen je skalisko z slepence, které se nachází v prudké stráni kopce Strážná. Nachází se v nejvyšším místě starého lomu, kde těžili kámen převážně obyvatelé z nedalekých zaniklých německých obcí Jestřabí a Varhošť. Místo je obestřeno několika variantami pověsti o zlém čertu, chudém hospodáři a otci rodiny a jeho chytré manželce, která přetřením černého kamene na bílý, zachránila muži jeho duši před peklem. Čert totiž nepoznal skálu natřenou na bílo. Bílý kámen a sedlo pod Strážnou se stalo v minulosti cílem výletů obyvatel z okolních německých obcí a blízké Hané. Skála byla pravidelně natírána vápnem a později bílou barvou a proto byla dobře viditelná. Po vzniku vojenského prostoru již od 50. let 20. století nebylo možno místo navštívit. Situace se změnila až v roce 1994, kdy díky pochopení tehdejšího velitele vojenského újezdu Libavá pplk. Janíčka a správce vojenského Újezdu Libavá pplk. Valoviče a zájmu dalších lidí, bylo umožněno navštěvování civilnímu obyvatelstvu v rámci cyklo-turistické akce Bílý kámen. Akce Bílý kámen, která byla spojena také s návštěvou jiných míst vojenského prostoru, se pak každoročně (mimo období covidové pandemie v roce 2020) periodicky opakovala.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Místo je přístupné jen po lesních a polních cestách.

Pod skálami se nachází malá halda zakončená kamennou hrází.

Poblíž Bílého kamene se nachází Sedlo pod Strážnou s pietním místem, tankové cesty, Kašparova vyhlídka a zaniklé německé obce Jestřabí a Varhošť.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BÍLÝ KÁMEN • 28. srpna 2021 • XXVII. ročník. BÍLÝ KÁMEN [online]. [cit. 2021-06-14]. Dostupné online. 
  2. MACHALLA, Jindřich. Kronika Libavska. 6. vyd. [s.l.]: Ing. Hana Martínková, duben 2018. 544 s. ISBN 978-80-270-3568-7. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]