Banshee

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Bánší)
Banshee

Banshee (v irštině bean sí nebo bean-sidhe, skotsky bean shìth, v českém přepisu též benší – volně přeloženo jako žena z kopců), též známá jako víla smrti, je irská a skotská mytologická bytost, která se projevuje táhlým zoufalým kvílením a pláčem, jímž zvěstuje smrt.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Banshee byla vždy spojována s duší mrtvé víly nebo zavražděné nevinné dívky a zjevuje se ve třech podobách. Zpravidla se zjevuje jako krásná dívka s očima bez panenek a dlouhými, obvykle bílými vlasy, oděná do bílé či světle šedé a stejnou barvu má i její pleť. Může se objevit v lesích, bažinách či močálech v blízkosti sídla umírajícího, nebo ji může vidět někdo z příbuzenstva stát na cestě poblíž jeho domu. Často pláče a vydává nepříjemný, uši drásající kvil (v takovém případě se o ní může mluvit jako o bean-chaointe, kvílící ženě) a občas je popisovaná jako dívka sedící v blízkosti potoka či menšího vodního toku a peroucí zkrvavené prádlo toho, kdo má zemřít (v této podobě je označována za bean-nighe, pradlenu). Občas se ukazuje i jako sešlá stařena v černém. Může se také objevit v podobě lasice, hranostaje nebo šedé vrány, což jsou zvířata v Irsku spojovaná se smrtí či čarodějnictvím.

Banshee se v rodině objeví jednou za 250 let. Schopnost Banshee se objeví v dospívajícím věku a to tak, že daná osoba má neustálé noční můry nebo sny navazující na sebe. Může také slýchat zvuky, které obyčejní lidé neslyší. Některé dokáží vidět stíny a cítit mrtvou duši v podobě větru nebo průvanu. Mrtvé duše Banshee hojně vyhledávají a snaží se jí přimět o pomoc. Banshee je totiž dokáže vyslyšet a předat vzkaz pozůstalým.

Znaky pro Banshee[editovat | editovat zdroj]

Banshee může být pouze osoba se zelenýma očima s tzv. žlutým plamínkem okolo panenky. Občasné byly i modrozelené oči. Většinou se jednalo o ženy s tmavými vlasy, a to buď hnědé nebo černé barvy. Na nohou měly vyryté znaky, většinou znamení blesku na nártu. Banshee se v rodině poznaly vždy tak, že na narození nebo svátek dané osoby se někdo z rodiny narodil nebo naopak zemřel. Rodina poté toto dítě nazývalo vílou smrti neboli Banshee. Banshee většinou byla v rodině tzv. černou ovcí, protože se chovala jinak než ostatní. Ve věku okolo 13-18 let se všem Bansheem zdály nevysvětlitelné a brutální noční můry o jejich rodině. V tomto stejném věku také občas měly stavy strnulosti (koukaly na jedno místo po dobu několika minut a nevnímaly nic, co se děje kolem nich). Tyto děti byly většinou velice tiché a zdály se být plaché. Pokud je ovšem někdo opravdu hodně zranil, změní se velmi rychle z člověka plachého na velice nebezpečného. Člověka, který je zranil, může čekat i krveprolití.

Banshee v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Banshee se kromě irských pověstí objevuje také ve fantasy románech a hrách – např. v cyklu fantasy románů Úžasná Zeměplocha od Terryho Pratchetta, v sérii příběhů Zaklínač od Andrzeje Sapkowského. Ray Bradbury napsal na toto téma povídku s názvem Banshee. V televizní tvorbě vystupuje např. v seriálu Čarodějky, Legacies (Odkaz) nebo v seriálu Vlčí mládě, kde se z Lydia Martinová po kousnutí vlkodlakem dozví, že je banshee, a proto je imunní. Kousnutí probudilo její přirozené vlohy, protože v její rodině byla další banshee. V japonské manze a anime Čarodějova nevěsta vystupuje banshee, jako Eliasova hospodyně Silky.

V povídce Láska od katolického prozaika Břetislava Štorma se přízračná postava podobná banshee zjevuje starému umírajícímu mnichovi, aby jej úkladnými slovy o lásce, výčitkami a nakonec i hrozbami v poslední chvíli svedla a připravila tak o svatost. Mnich však odolá, neboť je naplněn skutečnou láskou k Bohu i ke všemu stvoření.

Také se o ni zajímal Josh Gates v jednom díle pořadu Dobyvatelé ztracené pravdy (9. díl 4. řady).

Postavou bánší je inspirován i název britské post-punkové resp. gothic rockové hudební skupiny Siouxsie and the Banshees, která byla populární zejména v 80. letech 20. století.

Banshee se také objevuje v seriálu Teen Wolf, kde ji zobrazuje herečka Holland Roden jako postava Lydia Martin.

V dnešní angličtině slovo banshee označuje smrtku.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SORLIN, Evelyne. Cris de vie, cris de mort : les fées du destin dans les pays celtiques.. Helsinki: Suomalainen Tiedeakatemia, 1991. ISBN 951-41-0650-4. 
  • SCOTT, Michael. Kočičí zaklínání - Irské mýty a pověsti. Praha: Argo, 2006. ISBN 80-7203-747-1. Kapitola Banshee, s. 115–121.