Aspira Business Centre

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aspira Business Centre Nové Butovice
Účel stavby

kancelářská budova

Základní informace
ArchitektStudio acht
Výstavba20162017
Materiálybeton, ocel, sklo
Poloha
AdresaOffice Park, Praha, ČeskoČesko Česko
UliceBucharova 2928/14a
Praha 5-Stodůlky
Souřadnice
Další informace
Web[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aspira Business Centre je moderní kancelářská budova stojící v pražských Nových Butovicích nedaleko stejnojmenné stanice metra. Investorem budovy byla společnost Livesport[1], která pro stavbu zvolila architektonický návrh Studia acht.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Aspira Business Centre

Aspira Business Centre má 10 nadzemních a 3 podzemní podlaží. Celková plocha kanceláří dosahuje 15 303 m² a kromě kancelářských prostor se v budově nachází také konferenční sál, restaurace s kavárnou a centrální recepce. Garáže poskytují 258 parkovacích míst, 7 dobíjecích stanic pro elektromobily a kolárnu se sprchami a šatnou.

Investor si už před zahájením stavby zažádal o dva certifikáty kvality LEED a BREEAM, které vyžadují šetrné zacházení s přírodou v průběhu výstavby i při provozu budovy. Aspira Business Centre obdržela certifikace LEED Gold a BREEAM Excellent[2] díky svému systému chlazení a topení, používání LED světel a hospodárných baterií s nižším průtokem vody nebo díky retenční nádrži, která zavlažuje zeleň v okolí budovy a na jejích terasách a střeše.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počáteční fáze výstavby

Práce začaly v dubnu 2016 a 29. června 2016 byl položen základní kámen budovy. Stavební dozor měla na starosti společnost PM Group. Samotná výstavba probíhala systémem construction management, tzn. bez hlavního dodavatele[3], místo něhož investor úzce spolupracoval s řadou subdodavatelů. Kolaudace se uskutečnila 21. listopadu 2017.

Okolní objekty[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Branky, body, stavebnictví. Livesport si ze svého (!) postavil mimořádné sídlo. Forbes [online]. 2018-03-26 [cit. 2020-01-14]. Dostupné online. 
  2. Zelené budovy počítají i s ekologicky smýšlejícími zaměstnanci. iDNES.cz [online]. 2019-06-29 [cit. 2020-01-14]. Dostupné online. 
  3. FEJFAR, Vítězslav, Bc. Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 [online]. www.konstrukce.cz [cit. 2018-02-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-02-23. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]