Archeologický atlas České republiky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Archeologický atlas České republiky
Vznik2015
Typwebové stránky vybraných archeologických lokalit ČR
Účelzpřístupnit archeologické lokality veřejnosti, vysvětlit povahu archeologických stop v krajině
Mateřská organizaceArcheologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Oficiální webwww.archeologickyatlas.cz
PoznámkySouvisející projekty a zdroje: MŠMT ČR (AIS CR), grantové projekty, institucionální podpora
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Archeologický atlas ČR jsou webové stránky představující vybrané archeologické lokality Česka. Jejich obsah je koncipován tak, aby uživatelé z řad široké veřejnosti mohli lokality navštívit a porozumět jim, tj. sami je v terénu najít, rozeznat jejich archeologický obsah a pochopit jeho výpověď.[1] Původně byly webové stránky doplňkem publikace Archeologický atlas Čech,[2] v roce 2018 byly upraveny a původních 105 lokalit z Čech bylo doplněno stovkou lokalit z Moravy a Slezska,[3] a i nadále se rozšiřují o další lokality. Archeologický atlas ČR byl integrován mezi nástroje Archeologického informačního systému ČR.

Kniha Archeologický atlas Čech byla nominována na cenu Magnesia Litera za rok 2015 a získala Cenu Nakladatelství Academia v kategoriích Kniha roku a Slovník/encyklopedická publikace.

Obsah webu[editovat | editovat zdroj]

Lokality pro Atlas jsou vybírány převážně podle toho, zda jsou v dnešní krajině dobře viditelné a zda obsahují instruktivní příklady archeologických stop v terénu. Počítá se i se zařazováním méně nápadných lokalit, určených spíše pro využití odborníky. Tyto lokality jsou v základním režimu stránek skryté, avšak jsou přístupné pro všechny uživatele, kteří o to projeví zájem (zaškrtnutím příslušného filtru). Chronologický výběr lokalit není omezen: mezi vybranými lokalitami jsou paleolitická sídliště právě tak jako památky z období druhé světové války.

Lokality k prohlédnutí lze vybírat podle názvu nebo z mapy, lze je též filtrovat podle typu lokality a archeologického období. Každá lokalita je opatřena stručným popisem, orientační (přístupovou) mapou, plánem a výběrem fotografií. Podrobnější údaje k jednotlivým lokalitám jsou obsaženy v tištěných knihách, případně v další odborné literatuře, jejíž seznam je k dispozici v oddíle Ke stažení. Seznam shrnuje bibliografické údaje; plné texty vybraných titulů jsou postupně přidávány do sekce Lokality – Publikace.

Web Atlasu navštěvuje zhruba 10-15 tisíc uživatelů ročně. Stránky mají českou a anglickou verzi, přičemž anglická verze představuje dosud jediný systematický zdroj informací o archeologickém dědictví ČR v jeho krajinném kontextu dostupný zahraničním zájemcům (takřka pětina návštěvníků stránek pochází ze zahraničí).

Údaje k jednotlivým lokalitám lze stáhnout v připravené sestavě jako PDF nebo vytisknout. Stránky jsou konfigurovány tak, aby byly použitelné i v mobilních zařízeních přímo v terénu; velká část uživatelů to již využívá.

Zařazení nové lokality do Atlasu může navrhnout kdokoli. Podmínkou pro výběr je atraktivnost lokality a kvalita doprovodné dokumentace, zejména map a plánů. Mapy a plány by měly být georeferencované (UTM-WGS84) a měly by srozumitelnou formou prezentovat odborně spolehlivý obsah archeologické památky.   

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUNA, Martin. O paměti krajiny a cestách za ní. Zprávy památkové péče. 2015, roč. 75, čís. 6, s. 507–512. Dostupné online. 
  2. KUNA, Martin, a kol. Archeologický atlas Čech: vybrané památky od pravěku do 20. století = Archaeological atlas of Bohemia: selected sites from prehistory to the 20th century. 2. vyd. Praha: Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i., 2015. ISBN 978-80-200-2526-5. 
  3. DEHNEROVÁ, Hana, a kol. 100 zajímavých archeologických lokalit Moravy a Slezska. 1. vyd. Praha: Národní památkový ústav, 2015. Dostupné online. ISBN 978-80-7480-054-2.  Archivováno 29. 5. 2020 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]