Arbogast ze Štrasburku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Arbogast
Sv. Arbogast přichází do Štrasburku (ilustrace ze spisu Legenda Aurea)
Sv. Arbogast přichází do Štrasburku (ilustrace ze spisu Legenda Aurea)
Úmrtí678
Štrasburk
Svátek21. červenec
Místo působeníŠtrasburk
Uctíván církvemiŘímskokatolická církev
Pravoslavná církev
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Arbogast, též Algast (*? - 678 Štrasburk) byl světec a štrasburský biskup.

Život[editovat | editovat zdroj]

Arbogastův pramen v Muttenz, Basilej-venkov, Švýcarsko.
Arbogastova kašna ve švýcarském Muttenz

Podle některých zdrojů se původně jmenoval Algast a pocházel z Akvitánie, podle jiných byl mnichem Iroskotské misie se jménem Arascach.

Počátkem 7. století přišel do Alsaska jako misionář a usadil se v lese u Hagenau. Německé zdroje uvádějí rok úmrtí 618, což francouzský historik Ludwig Gabriel Glöckler rozporoval jako mylný údaj, sám uváděje rok 678.

Jako štrasburský biskup nechal Arbogast stavět kostely a kláštery a staral se o rozkvět města. Arbogast je považován za hlavního šiřitele křesťanství v Alsasku. Již za svého života byl velmi uctíván.

Byl zakladatelem kláštera v Sourburgu. I ve Štrasburku stál později klášter nesoucí jeho jméno – St. Algast.

Legendy spojené s Arbogastem vyprávějí o tom, že přešel řeku suchou nohou, uzdravoval nemocné, vyháněl démony a urovnával spory. Údajně se nechal pohřbít pod šibenicí, aby uctil památku nevinného člověka, který byl popraven.

Podle jedné legendy přivedl zpět k životu Sigiberta, syna franského krále Dagoberta II. po nehodě na lovu,[1] načež ho Dagobert jmenoval štrasburským biskupem.[2]

Kromě Štrasburku je Arbogast patronem obcí Rufach, Muttenz a Oberwinterthur. Je také patronem lidí trpících únavou a depresemi, ale i lidí s nemocnýma nohama. Jeho svátek v římskokatolické církvi připadá na 21. července.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Arbogast von Straßburg na německé Wikipedii.

  1. Die Chroniken der oberrheinischen Städte, Kaiserliche Akademie der Wissenschaften (Hrsg. ), Straßburg (= Die Chroniken der deutschen Städte vom 14. bis ins 16. Jahrhundert, Neunter Band), Zweiter Band, Hirzel, Lipsko 1871, s. 629–630 (Google Books)
  2. Mythische Orte: Die dankbaren Toten. Die Wehrkirche St. Arbogast und ihre wiederentdeckten Bilder, v Badische Zeitung, 20. srpna 2014

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Médard Barth: Der heilige Arbogast, Bischof von Strassburg. Seine Persönlichkeit und sein Kult. Archiv für elsässische Kirchengeschichte. Bd. 14 (1939/40), S. 1–248
  • Alois Postina: Sankt Arbogast, Bischof von Strassburg und Schutzpatron des Bistums. 2. Auflage. Straßburg 1928

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]