Antoni Norbert Patek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antoni Norbert Patek
Narození14. června 1812
Piaski Szlacheckie
Úmrtí1. března 1877 (ve věku 64 let)
Ženeva
Místo pohřbeníCemetery of Châtelaine
Povoláníhodinář a podnikatel
Oceněnízlatý kříž řádu Virtuti Militari
RodPatkové
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antoni Norbert Patek, francouzsky Antoine Norbert de Patek (nar. 14. června 1811, podle některých zdrojů 1812 v Piaskách v Polsku, zemřel 1. března 1877 v Ženevě, Švýcarsko) byl polský hodinář, jeden ze zakladatelů švýcarské firmy Patek Philippe.

V roce 1839 začal vyrábět kapesní hodinky v Ženevě se svým společníkem Franciszkem Czapkem (česky: František Čapek, francouzsky: François Czapek), který byl naturalizovaný Polák pocházející z Česka (narozen v dnešní Jaroměři). Založili firmu Patek, Czapek & Cie - Fabricants à Genève.

V roce 1844 se Patek na výstavě v Paříži seznámil s francouzským hodinářem Adrienem Philippem, vynálezcem tzv. korunky a natahovacího mechanismu bez klíčku.

Společná firma Patka a Czapka byla likvidována 18. dubna 1845. Antoni Patek založil vlastní firmu Patek, v níž zaměstnal Philippa jako technického ředitele. V roce 1851 byla firma přejmenována na Patek Philippe. Funguje dodnes a je známá jako švýcarský výrobce luxusních a vysoce ceněných hodinek. Sídlo společnosti se nachází v Plan-les-Ouates v kantonu Ženeva a pobočka je také ve městě Vallée de Joux.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Od papeže Pia IX. získal šlechtický titul.
  • Jeho bývalý společník Czapek zemřel v absolutní chudobě, rok jeho úmrtí není znám.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]