Patek Philippe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patek Philippe
Základní údaje
Právní formaSoukromá společnost
Datum založení1851
ZakladateléAntoni Norbert Patek, Adrien Philippe
SídloŽeneva, Švýcarsko Švýcarsko
Adresa sídlaŽeneva, Švýcarsko
Charakteristika firmy
Oblast činnostiStrojírenský
ProduktyHodinky
Identifikátory
Oficiální webwww.patek.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kapesní hodinky PP

Patek Philippe je švýcarský výrobce luxusních a vysoce ceněných hodinek. Sídlo společnosti se nachází v Ženevě a pobočka je také ve městě Vallée de Joux. Firma patří do tzv. svaté trojice (Patek Philippe, Vacheron Constantin a Audemars Piguet).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie firmy Patek Philippe (běžně zkracováno na PP) patří mezi nejdelší a nejzajímavější mezi hodinářskými firmami. Polský hodinář Antoni Norbert Patek začal vyrábět kapesní hodinky v Ženevě již v roce 1839 se svým českým společníkem Franciszkem Czapkem. V roce 1844 se však Czapek rozhodl z firmy odejít, a tak se Patek spojil s francouzským hodinářem jménem Adrien Philippe - vynálezcem bezklíčového točivého mechanismu.

V roce 1868 společnost Patek Philippe vyrobila své první náramkové hodinky. Byly dělány pokusy s věčným kalendářem, chronografy, dělenými minutovými ručičkami atd.

Společnost vyráběla a dodnes vyrábí téměř výlučně mechanické hodinky, ale některé modely byly i quartzové - bateriové - model Ref. 3414. PP je také známa tím, že všechny díly pro své výrobky si vyrábí sama bez subdodavatelů.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]