Antje Jackelénová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Antje Jackelénová
Antje Jackelénová (21. května 2013)
Antje Jackelénová (21. května 2013)
Rodné jménoAntje Zöllner
Narození4. června 1955 (68 let)
Herdecke
Alma materGeschwister-Scholl-Gymnasium Wetter (do 1973)
Lundská univerzita (do 1999)
Církevní vysoká škola Bethel
Univerzita Tübingen
Uppsalská univerzita
Povoláníteoložka a pastor
OceněníLunďan roku (2014)
Královská medaile Jeho Veličenstva ve zlatě 12. velikosti s řetězem (2023)
Nábož. vyznáníluteránství
Funkcelundský biskup (2007–2014)
uppsalský arcibiskup (2014–2022)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Antje Jackelén (* 4. června 1955 Herdecke, Německo) je duchovní švédské církve, 70. arcibiskupka Uppsaly a primaska švédská.

Kněžské svěcení přijala v roce 1980 a získala doktorát teologie na Lundské univerzitě. V letech 2007 až 2014 zastávala post lundské biskupky. Do své současné funkce byla zvolena 15. října 2013. Stala se první v zahraničí narozeným arcibiskupkupem Švédska od 12. století a první ženou arcibiskupkou.

Názory[editovat | editovat zdroj]

Jackelénová publikovala několik prací na téma role náboženství v moderní společnosti a téma vztahu přírodních věd a víry. Souhlasí s evoluční teorií a nevidí v ní žádný rozpor s vírou v Boha. Pro švédské křesťanské noviny Dagen uvedla, že biblické tvrzení, že se Ježíš narodil z Panny, je „mytologickým vysvětlením jedinečnosti. Ti, kteří toto narození interpretují na biologické rovině vůbec nevědí o co jde.“ Jackelénová podporuje církevní sňatek osob stejného pohlaví a vyzývá stát, aby více podporoval manželství jako takové.

Vyslovila se i proti zákazu maturitních ceremonií v kostelích. Tvrdí, že úplný zákaz náboženských vlivů na veřejných školách je škodlivý pro duchovní rozvoj dětí. Společně s biskupskou konferencí se zabývala klimatickými změnami a v biskupském dopise vyzvala švédskou vládu, aby snížila emise skleníkových plynů a uzavřela závazné mezinárodní dohody.

Vědecká práce[editovat | editovat zdroj]

Disertační práce Antje Jackelénové Zeit und Ewigkeit: die Frage der Zeit in Kirche, Naturwissenschaft und Theologie z roku 1999 byla později znovu pod stejným názvem publikována nakladatelstvím Neukirchener Verlag. Švédský překlad vznikl v roce 2000 a anglický o pět let později.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Manžel Antje Jackelénové, Heinz Jackelén je penzionovaný kněz, také původem z Německa. Potkali se při studiu teologie v Uppsale. Mají dvě dcery a vnoučata. Žijí společně v arcibiskupské rezidenci (Ärkebiskopsgården) v Uppsale.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Antje Jackelén na německé Wikipedii a Antje Jackelén na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]