Anežka z Montepulciana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatá
Anežka z Montepulciana, O.P.
Abatyše
Narození28. ledna 1268
Gracciano, Itálie
Úmrtí20. dubna 1317 (ve věku 49 let)
Montepulciano, Itálie
Svátek20. duben
Řáddominikánky
Vyznáníkatolická církev
Svatořečena10. prosince 1726, Benedikt XIII.
Uctívána církvemiŘímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Významné zasvěcené kostelyKostel svaté Anežky (Montepulciano)
Atributylilie, jehně, opatská berla
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatá Anežka z Montepulciana, O.P. (28. ledna 1268 Gracciano20. dubna 1317 Montepulciano) byla italská řeholnice řádu dominikánů a abatyše.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 28. ledna 1268 v italském Gracciano Vecchio do šlechtické rodiny Segni. V devíti letech se rozhodla vstoupit k františkánským sestrám, které měli klášter v jejím rodném městě. Přes její velmi mladý věk získala papežské povolení ke vstupu.

Roku 1281 pozval pán hradu v Procenu několik sester z Montepulciana, aby založily v Procenu klášter. Anežka byla jednou ze sester, která odešla do Procena, kde se v založeném klášteře stala kvestorkou. Roku 1288 byla ve dvaceti letech zvolena abatyší kláštera. V tu dobu byla známá její velká oddanost a úcta k Nejsvětější Svátosti. Za svůj život získala pověst, že dokáže konat zázraky. Léčila svou přítomností fyzicky i psychicky nemocné lidi, rozmnožovala chleba aj. Sama byla těžce nemocná. Roku 1306 byla znovu zvolena hlavou kláštera. Po svém zvolení pokračovala ve výstavbě kostela Santa Maria Novella, na úctu k Panně Marii. Byla známa svými mystickými vizemi. Podle vyprávění měla vizi se svatým Dominikem, který jí zavedl k tomu, aby svůj klášter vedla v dominikánském duchu a to podle řehole svatého Augustina. Roku 1316 jí lékař kvůli její nemoci doporučil léčení v termálních pramenech, ty jí však nepomohly a její zdraví se zhoršilo natolik, že jí musely převést na nosítkách. Zemřela ve věku 49 let.

Úcta a svatořečení[editovat | editovat zdroj]

Několik let po její smrti bylo zjištěno, že je její tělo zcela neporušené. Její hrob se stal poutním místem.

Blahoslavený Rajmund z Capuy sepsal její životopis. O jejím těle napsal, že vypadá jako zcela živé. Svatá Kateřina Sienská, která byla též dominikánkou jí nazvala jako "Naše matka, vznešená Anežka".

Svatořečena byla 10. prosince 1726 papežem Benediktem XIII.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]