Amir Hamzah

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amir Hamzah
Narození28. února 1911
Langkat
Úmrtí20. března 1946 (ve věku 35 let)
Místo pohřbeníAzizi Mosque
Povoláníjazykovědec, básník a spisovatel
Témataliteratura, literární tvorba a poezie
Významná dílaBuah Rindu
Nyanyi Sunyi
OceněníIndonéský národní hrdina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tengku Amir Hamzah (28. února 1911 Tanjung Pura – 20. března 1946) byl indonéský básník. Je jediným indonéským básníkem z doby před indonéskou národní revolucí, který zaznamenal mezinárodní ohlas. Amirovy rané básně se zabývají tématy lásky a erotiky, pozdější se pak věnují náboženství a podle některých výkladů jsou ovlivněny i mysticismem.[1] Jsou psány v malajštině, ale autor užíval i javánská slova.

Narodil se v malajské aristokratické rodině v sultanátu Langkat na severní Sumatře. Během studia na střední škole v Surakartě se kolem roku 1930 zapojil do nacionalistického hnutí a začal psát poezii. Napsal 50 básní a 18 lyrických próz. Rovněž překládal. V roce 1932 spoluzaložil literární časopis Poedjangga Baroe. Poté studoval práva v Batavii (nyní Jakarta). V roce 1937 vydal první sbírku básní nazvanou Nyanyi Sunyi. Jeho múzou a láskou byla spolužačka Ilik Sundari. V roce 1937 byl však povolán zpět na Sumatru, aby se oženil se sultánovou dcerou a převzal dvorské povinnosti. Ačkoli se svým manželstvím nebyl spokojený, respektoval tradici. V roce 1941 vydal druhou sbírku básní Buah Rindu, ale poté psát přestal. Poté, co Indonésie v roce 1945 vyhlásila nezávislost, působil jako zástupce vlády v Langkatu. Následující rok, ve svých 35 letech, byl zabit levicovými milicionáři vinícími místní aristokracii z kolaborantství s holandskou koloniální vládou. Pohřben byl v hromadném hrobě. V roce 1975 byl prohlášen Národním hrdinou Indonésie, což je nejvyšší vyznamenání, jaké může Indonésan získat.[2]

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

  • Zpěvy toužení a osamělosti, Jablonné v Podještědí: Mi:Lu Publishing 2022, přeložil Filip Lexa.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Amir Hamzah na anglické Wikipedii.

  1. YAAPAR, Md-Salleh Bin. Mysticism and Poetry: A Hermeneutical Reading of the Poems of Amir Hamzah. [s.l.]: Temple University 486 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: mXZ1uwEACAAJ. 
  2. Happy Salma presents Amir Hamzah, Indonesia’s noblest poet [online]. Independent Observer [cit. 2020-09-07]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]