Amina Claudine Myers

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Amina Claudine Myers
Základní informace
Narození21. března 1942 (82 let)
Conway County
Žánryjazz a free jazz
Povoláníhudebnice
Nástrojeklavír, varhany
VydavatelNovus
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Amina Claudine Myers (* 21. března 1942) je americká jazzová klavíristka a varhanice.

Pochází z malé osady Blackwell v Arkansasu.[1] Hudbě se věnovala od brzkého dětství, lekce na klavír dostávala přibližně od čtyř let a hudbu později studovala na Philander Smith College v Little Rocku. Po dokončení studií se odstěhovala do Chicaga a začala vyučovat hudbu na základní škole. V roce 1976 se usadila v New Yorku.[2]

Své první sólové album Poems for Piano: The Piano Music of Marion Brown vydala v roce 1979. Na další desce, Song for Mother E (1980), ji doprovázel perkusionista Pheeroan akLaff. Album Salutes Bessie Smith, na němž s ní hrají kontrabasista Cecil McBee a bubeník Jimmy Lovelace, je složené z písní od bluesové zpěvačky Bessie Smith. Později vydala řadu dalších alb a hrála na deskách dalších hudebníků, mezi něž patří například Muhal Richard Abrams, Lester Bowie, Kalaparusha Maurice McIntyre, Henry Threadgill a James Blood Ulmer.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RUSSONELLO, Giovanni. Amina Claudine Myers, a Singer Who Still Needs No Words [online]. The New York Times, 2018-09-14 [cit. 2023-02-14]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. YANOW, Scott. Amina Claudine Myers [online]. AllMusic [cit. 2023-02-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]