Alkylace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Alkylační činidlo)

Alkylace je přenos alkylové skupiny z jedné molekuly do jiné. Alkylovou skupinu lze přenášet jako alkylový karbokation, radikál, karboanion nebo karben (nebo jejich ekvivalenty).[1] Alkylační činidla se v chemii široce používají, protože alkylové skupiny jsou pravděpodobně nejčastějšími skupinami v organických molekulách. Mnoho cílových biologických molekul nebo jejich syntetických prekurzorů obsahuje alkylový řetězec s určitými funkčními skupinami v určitém pořadí. Používá se zde selektivní alkylace, čili přidávání částí k řetězci s požadovanými funkčními skupinami, zvláště pokud není běžně dostupný biologický prekurzor.

V oblasti rafinace ropy se jako alkylace označuje zvláště alkylace isobutanu alkeny. Má velký význam pro kvalitnější využití ropy.[2]

V medicíně se při chemoterapii využívá alkylace DNA k jejímu poškození u nádorových buněk. Tato alkylace se provádí třídou léčiv nazývaných alkylační antineoplastická činidla.

Friedelova–Craftsova alkylace benzenu

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Alkylation na anglické Wikipedii.

  1. March Jerry; (1885). Advanced Organic Chemistry reactions, mechanisms and structure (3rd ed.). New York: John Wiley & Sons, inc. ISBN 0-471-85472-7
  2. John J. McKetta. Chemical Processing Handbook. [s.l.]: CRC Press, 1993. ISBN 0824787013. Kapitola Alkylation, s. 80–138. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]