Alexandr Lvovič Dobrochotov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Alexander Dobrochotov)
Alexandr Lvovič Dobrochotov
Narození8. září 1950
Lvov
Alma materLomonosovova univerzita
DětiRoman Dobrochotov
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandr Lvovič Dobrochotov (rusky: Алекса́ндр Льво́вич Доброхо́тов; * 8. září 1950 ve Lvově, Sovětský svaz) je ruský filosof, historik filosofie a vysokoškolský pedagog, otec Romana Dobrochotova.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V roce 1972 absolvoval filosofickou fakultu Moskevské státní univerzity a v roce 1975 dokončil aspiranturu, kde obhájil práci kandidáta filozofických věd na téma „Parmenidovo učení o bytí“ (rusky Учение Парменида о бытии). Titul doktora filosofických věd získal poté, když obhájil disertační práci Kategorie bytí v antické filozofii klasického období (rusky Категория бытия в античной философии классического периода). Do roku 2009 byl vedoucím Katedry dějin a teorie světové kultury na filosofické fakultě Lomonosovovy univerzity. V současné době pracuje jako profesor Katedry věd o kultuře (rusky кафедра наук о культуре) na Vysoké škole ekonomické.

V září[zdroj?] 2021 ruská policie provedla domovní prohlídku u prof. Dobrochotova a jeho manželky jako rodičů Romana Dobrochotova, kterého úřady zařadily na seznam takzvaných zahraničních agentů.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Доброхотов, Александр Львович na ruské Wikipedii.

  1. Ruská policie provedla razii u investigativního novináře, má nálepku agenta [online]. iDNES.cz, 28. července 2021 12:14, rev. aktualizováno 18:23 [cit. 2021-12-16]. Dostupné online. 
  2. Po zakladateľovi portálu The Insider vyhlásili v Rusku pátranie [online]. Denník N, 30. septembra 2021 12:32 [cit. 2021-12-16]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]