Alban Mohučský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Alban Mohučský
mučedník
Narození4. století
Úmrtí406
Mohuč
Svátek21. června
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavné církve
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alban Mohučský (úmrtí 406, Mohuč) byl křesťanský řeholník, misionář a mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jeho biografické údaje jsou velmi nejisté, ale jeho existence není obecně sporná. Jen málo informací o jeho životě pochází z martyrologia Rabana Maura, které vypráví, že Alban v době panování císaře Theodosia I. byl vyslán svatým Ambrožem spolu s Theonistem a Ursem do Galie[1][2]

Spolu se svatým Ursusem uprchli z řeckého ostrova Naxos do italské Neapole, aby unikli ariánskému pronásledování. Svatý Ambrož Milánský je poslal do Galie,[2] aby tam šířili křesťanství mezi pohany. Ursus byl zabit na cestě do Galie, ale Alban pokračoval až do Mohuče k biskupu Aureovi. V Mohuči se proslavil jako kazatel, mnohé obrátil a postavil se proti arianství.[3] Během nájezdu Vandalů byl spolu s biskupem popraven stětím během modlitby.

Oproti tomu belgický jezuitský historik Daniel Papebroch dospěl k závěru, že Alban byl zabit „kacířskými“ ariánci 21. června 404.[4] Britský historik Alban Butler poznamenal, že Papebroch a Jean Mabillon poznamenali, že Alban byl biskup, který byl kvůli své katolické víře vyhnán z Vandalského království ariánským panovníkem Hunerichem, načež se usadil v Mohuči, kde byl zajat Huny a popraven kvůli své víře.[5] Alban podle legendy po popravě sebral svou hlavu a odešel na místo svého pohřbení.[1][2]

Kult[editovat | editovat zdroj]

Tento světec je uctíván v jižním Německu a německy mluvícím Švýcarsku. Často je zobrazován, jak drží vlastní hlavu na památku své mučednické smrti. Často je zaměňován s jiným mučedníkem tohoto období; svatým Albanem Britským.

Císař Karel Veliký postavil na jeho počest nedaleko Mohuče opatství svatého Albana, které bylo dlouhou dobu biskupským sídlem tohoto města.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Albano da Magonza na italské Wikipedii.

  1. a b BAUTZ, Friedrich Wilhelm. Alban von Mainz [online]. 2010-10-17 [cit. 2023-09-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-10-17. (anglicky) 
  2. a b c Saint Alban of Mainz [online]. [cit. 2023-09-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. St. AIban of Mainz - Saints & Angels [online]. [cit. 2023-09-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. STADLER, Johann Evangelista. Vollständiges Heiligen-Lexikon, oder Lebensgeschichten aller Heiligen, Seligen aller Orte und aller Jahrhunderte, deren Andenken in der katholischen Kirche gefeiert oder sonst geehrt Wird, herausg. von J.E. Stadler und F.J. Heim (fortgesetzt von J.N. Ginal).. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 
  5. BUTLER, Alban. The Lives of the Primitive Fathers, Martyrs, and Other Principal Saints... by the Rev. Alban Butler.... Lyonská veřejná knihovna: J. Moir Dostupné online. S. 324. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]