Aichbauerovský dům

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aichbauerovský dům
Západní průčelí přední budovy v Nosticově ulici
Západní průčelí přední budovy v Nosticově ulici
Účel stavby

penzion

Základní informace
Výstavbapřed 1683
Přestavba2. polovina 18. století
StavebníkJan Jiří Achbauer starší
Další majiteléKryštof Dientzenhofer, Antonín Haffenecker
Poloha
AdresaNosticova č.p. 465/2, Malá Strana, Praha 1, ČeskoČesko Česko
UliceNosticova
Souřadnice
Další informace
Rejstříkové číslo památky44458/1-844 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aichbauerovský dům, někdy zvaný také Dientzenhoferovský dům, je dům v Praze 1 na Malé Straně, Nosticova ulice č.p. 465/2. Kromě architektonické hodnoty má i kulturněhistorický význam jako rodný dům Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Dům se nachází na parcele ohraničené na západní straně Nosticovou ulicí, na severu bývalou jízdárnou Nostického paláce, na východě bývalým Zlomkovským mlýnem. Na jižní straně je areál parkoviště u Divadla Kampa (někdejší Malé Nosticovo divadlo).

Základy stavby jsou pozdně renesanční a jsou až z let po parcelaci tzv. Lazarovské zahrady v roce 1600. Dům na tomto místě byl majetkem vdovy Marty Millerové, s níž se roku 1656 oženil stavitel Jan Jiří Aichbauer; po její smrti se znovu oženil s Annou Marií Langovou. Před rokem 1683, kdy zemřel, provedl radikální přestavbu a rozšíření objektu, kdy ze staré stavby prakticky nic nezbylo. Vznikl jednopatrový dům s mansardovou střechou, výrazně odsazený od Nostické ulice a uzavírající někdejší uličku. Původní vstupní průčelí na západní straně je tříosé, ve střeše je dvojice vikýřových oken. Jižní fasáda je jednoduchá, s nepravidelně umístěnými okny (z této strany dům zakrývá nevzhledný přízemní objekt, který je součástí parkoviště). Na východní straně je terasa se schůdky k Čertovce a protože dům není příliš vysoko nad vodou, nemá sklepy.[1]

S vdovou po J. J. Aichbauerovi se roku 1685 oženil Kryštof Dientzenhofer, který tu bydlel až do roku 1704.[2] V roce 1689 se tu narodil jeho syn Kilián Ignác Dientzenhofer.

Jižní fasáda

Po smrti Anny Dientzenhoferové získal dům dvorní tesař Josef Löffler a v roce 1765 ho koupil stavitel Antonín Hafenecker.[3] Pravděpodobně on provedl klasicistní úpravy domu, zejména nově přistavěl přízemní budovu směrem k Nosticově ulici, jejíž průčelí má pásovou bosáž a výraznou korunní římsu s vlysem, zdobeným festony s ovocem.

V 90. letech 20. století byl objekt přebudován na pension. Je majetkem Hlavního města Prahy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Aichbauerovský dům - Památkový Katalog. www.pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-02-03]. Dostupné online. 
  2. Poche (1987), s. 276
  3. Vlček (1999), s. 532

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Nemovité kulturní památky hlavního města Prahy. Operativní příruční seznam ke Státnímu seznamu nemovitých kulturních památek. Praha: Pražské středisko státní památkové péče a ochrany přírody, 1976. 332 s. S. 171. 
  • POCHE, Emanuel. Prahou krok za krokem. 2. vyd. Praha: Panorama, 1985. 472 s. S. 276. 
  • VLČEK, Pavel, et al. Umělecké památky Prahy. Malá Strana. Praha: Academia, 1999. 686 s. ISBN 80-200-0771-7. S. 531–532. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]