Adranosit-(Fe)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Adranosit-(Fe)
Ukázka nazelenalých jehličkovitých krystalů adranositu-(Fe) pod tmavě hnědým theresiaitem z lokality La Fossa Crater v Itálii.
Ukázka nazelenalých jehličkovitých krystalů adranositu-(Fe) pod tmavě hnědým theresiaitem z lokality La Fossa Crater v Itálii.
Obecné
KategorieMinerál
Chemický vzorec(NH4)4NaFe2(SO4)4Cl(OH)2
Identifikace
Barvažlutá až žlutozelená
Vzhled krystalunejčastěji jako drobné jehličkovité krystaly tvořící shluky krystalů do 1 mm
Soustavatetragonální
Tvrdostnebyla definována
Leskskelný
Štěpnostpřítomná na {001}
Index lomunω = 1,58
nε = 1,57
Vrypbílý
Hustota2,18 g ⋅ cm−3
Rozpustnostje rozpustný ve vodě

Adranosit-(Fe) je minerál ze skupiny sulfosolí, který byl prvně objeven na hořících haldách černého uhlí v Německu.[1] Později byla jeho přítomnost dokázána i v místě naleziště příbuzného minerálu adranositu, se kterým sdílí podobnou unikátní strukturu, nicméně pozice Al3+ je ve struktuře kompletně nahrazena Fe3+, na základě čehož byl také pojmenován[2].

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Vzniká jako sublimát na brekciovitých úlomcích kde horké plyny a páry stoupají z jícnu aktivní sopky nebo na hořících haldách.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Fyzikální vlastnosti: Tento minerál není dostatečně prostudován, proto tvrdost a lom nebyly v současnosti definovány. Štěpnost byla pozorována dle {001}. Hustota byla vypočítána na 2,18 g/cm³.
  • Optické vlastnosti: Barva: žlutý až žlutozelený. Průhledný až průsvitný, lesk skelný, vryp bílý.
  • Chemické vlastnosti: Složení: Na 3,48 %, Fe 16,91 %, H 2,75 %, S 19,42 %, N 8,48 %, Cl 5,37 %, O 43,60 %. S možností substitucí Fe za Al a NH4 za K.

Podobné minerály[editovat | editovat zdroj]

Podobným minerálem je adranosit.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o velmi vzácný minerál

Parageneze[editovat | editovat zdroj]

V případě výskytu u italských vulkanitů se můžeme setkat s dalšími minerály jako je theresiait, pseudocotunnit, bismuthinit, salmiak, anhydrit, sasolit a síra; v případě hořících hald je to clairit, tschermigit, rostit a mohrit.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. U. Kolitsch and F. Brandstätter (2007): A new salt-inclusion sulphate phase from a burning coal dump: crystal-structural, chemical and Raman-spectroscopic characterisation. 16th Croatian-Slovenian Crystallographic Meeting, Petrčane, Croatia, June 13-17, 2007; Book of Abstracts, 12.
  2. D. Mitolo, F. Demartin, A. Garavelli, I. Campostrini, D. Pinto, C. M. Gramaccioli, P. Acquafredda and U. Kolitsch (2013): Adranosite-(Fe), (NH4)4NaFe2(SO4)4Cl(OH)2, a new ammonium sulfate chloride from La Fossa Crater, Vulcano, Aeolian Islands, Italy. Can. Mineral. 51, 57-66.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]