Absorbátory neutronů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Absorbátory neutronů jsou látky, které obsahují izotopy s vysokou schopností pohltit neutron. Z pohledu jaderné energetiky jsou zásadním prvkem pro řízení štěpné řetězové reakce[1] v jaderném reaktoru, kde podle potřeby absorbují neutrony. Absorbátory se nachází jak v řídicích, tak havarijních prvcích reaktoru. Nejčastějšími absorbátory jsou bór a kadmium nebo gadolinium[2].

Základní fyzikální popis[editovat | editovat zdroj]

Štěpení uranu ve skutečnosti probíhá přes nestabilní složené jádro 236U, to ale nemá vliv na bilanci neutronů.

Vznik volných neutronů[editovat | editovat zdroj]

V jaderném reaktoru se získává energie štěpením jader vhodných izotopů. Jako příklad lze uvést běžné palivo uran a jeho jednu z mnoha štěpných reakcí[3]:

Člen vyjadřuje množství energie uvolněné při jednom štěpení. Pro uran platí [4].

Z rovnice vyplývá, že z jednoho neutronu vznikají štěpením tři nové (průměrně 2,43[5] pro uran), které se mohou účastnit další štěpné reakce. Pokud by nedocházelo k regulaci počtu neutronů, rostlo by jejich množství exponenciálně[6]. Stejně tak by se uvolňovalo víc štěpné energie a docházelo by k enormnímu vývinu tepla. Takový stav je nežádoucí a může vést k havárii, proto je třeba neutrony absorbovat.

Interakce neutronu s prostředím[editovat | editovat zdroj]

Když se neutron pohybuje prostředím, může interagovat dvojím způsobem[5]:

  • rozptyl: neutron se odrazí od terčového jádra
  • absorpce: neutron je pohlcen v terčovém jádře

Míru pravděpodobnosti obou jevů určuje mikrosopický účinný průřez pro rozptyl a pro absorpci . Každý izotop má určité hodnoty a , které vyjadřují vliv daného izotopu na tok neutronů. Absorbátory jsou tedy látky s vysokou hodnotu . Stejně tak jaderné palivo musí mít schopnost absorbovat neutron, aby mohlo dojít ke štěpení. Naproti tomu konstrukční materiály, pokud nemají zasahovat do neutronové bilance reaktoru, musí mít co nejmenší .

Když dojde k pohlcení neutronu v terčovém jádře, nastává jeden z následujících procesů[5]:

  • radiační záchyt : neutron je pohlcen v jádře a přebytečná energie je vyzářena jedním nebo více fotony gama záření
  • záchyt s vyzářením částice : neutron je pohlcen a dojde k odštěpení částice nebo protonu
  • štěpení : zásadní reakce pro jadernou energetiku, pohlcením neutronu vznikne nestabilní izotop, který se rozpadne a uvolní energii

O tom, jakým způsobem je neutron pohlcen, rozhoduje především izotop terčového jádra. Dále hraje roli energie neutronu a pravděpodobnost. Všechny jevy probíhají jen s určitou mírou pravděpodobnosti vyjádřenou odpovídajícími miskroskopickými průřezy.

Řízení jaderného reaktoru[editovat | editovat zdroj]

Tepelný výkon reaktoru je úměrný počtu štěpení v aktivní zóně a tím i neutronovému toku. Regulací neutronového toku lze řídit výkon reaktoru. Veličina popisující odchylku od kritického stavu se nazývá reaktivita a značí se . Platí následující[6]:

  • : podkritický reaktor, výkon se snižuje a neutronový tok klesá
  • : kritický reaktor, výkon ani neutronový tok se nemění
  • : nadrkitický reaktor, výkon i neutronový tok rostou

Krátkodobá regulace[editovat | editovat zdroj]

Při změně výkonu, odstavení anebo najetí reaktoru je potřeba měnit reaktivitu aktivní zóny. K tomu se v reaktorech používají regulační tyče vyrobené z absorbujícího materiálu. Zasunutím regulačních tyčí se vnáší záporná reaktivita a výkon klesá.

Dlouhodobá regulace[editovat | editovat zdroj]

V rámci jedné palivové kampaně v reaktoru probíhají procesy, které snižují reaktivitu. Hlavně se uplatňuje:

  • vyhořívání paliva: úbytek štěpných jader v palivu a tím oslabování neutronového toku
  • zastruskování reaktoru: v reaktoru se množí štěpné produkty, z nichž některé absorbují neutrony

Aby reaktor mohl pracovat po celou dobu kampaně, musí se vysoká reaktivita čerstvého paliva kompenzovat zavedením záporné reaktivity opět pomocí absorbátoru (rozpustného nebo vyhořívajícího).

Používané materiály[editovat | editovat zdroj]

Hodnoty pro energii neutronů 0,0253 eV[7]
Izotop Typ absorpce
3 844
19 969
60 737
252 912
650
600
2 653
9185 [8]
Peletky slisovaného paliva před tím, než jsou uloženy v palivovém proutku.
Palivový soubor složený z jednotlivých palivových proutků. Regulační tyče (klastry) se pohybují mezi proutky v osovém směru.

Regulační tyče[editovat | editovat zdroj]

Regulační tyče bývají vyrobeny z oceli legované absorbátorem. Proto musí mít absorbátor kromě vysokého i vhodné metalurgické vlastnosti. Do regulačních tyčí se používá zpravidla bór nebo kadmium[9].

Rozpustné absorbátory[editovat | editovat zdroj]

Pokud je reaktor chlazen nebo moderován vodou, je možné přidávat absorbátor ve formě vodného roztoku kyseliny nebo soli. Tlakovodní reaktory používají nejčastěji kyselinu boritou . Další používaná sloučenina je dusičnan gadolinitý . Ten se používá v reaktorech CANDU[10] pro havarijní odstavení, kdy je bohatý roztok absorbátoru vtlačován do prostoru kalandrie, aby zastavil štěpnou reakci.

Vyhořívající absorbátory[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od ostatních absorbátorů jsou vyhořívající absorbátory pevně spjaty s palivem a počítá se s jejich úbytkem v čase. Vzhledem k tomu, že je činnost vyhořívajících absorbátorů časově omezená, je důležité aby izotopy vznikající přeměnou absorbátoru měly malý a dál už neovlivňovaly neutronový tok. Tuto podmínku splňují všechny uvedené prvky vyjma dysprosia. Dysprosium se záchytem neutronů mění na ... , kde všechny vznikající izotopy mají výrazný [7].

Z hlediska trvanlivosti vyhořívajícího absorbátoru není vysoká hodnota optimální, protože dochází k velmi rychlému vyhoření.

Vyhořívající absorbátory umožňují obohacení paliva nad hodnotu . Vyšší obohacení prodlužuje palivovou kampaň a má pozitivní ekonomický dopad. Rozložení a koncentrace absorbátoru v palivovém souboru je zásadním prvkem designu vysoce obohacených paliv a je součástí know-how každého výrobce.

Typy vyhořívajících absorbátorů[editovat | editovat zdroj]

Pomocí vyhořívajících absorbátorů lze upravovat neutronový tok v aktivní zóně a profilovat rozložení výkonu v reaktoru. Rozmístění absorbátorů a čerstvých palivových souborů je předmětem optimalizace při fyzikálním výpočtu palivové vsázky.

Schéma palivového souboru společnosti TVEL používaného v reaktorech VVER 440. Palivo používá jako absorbátor gadolinium[7].

Integrální vyhořívající absorbátor - IFBA (Integral Fuel Burnable Absorber)[editovat | editovat zdroj]

Integrální absorbátor je přímo součástí paliva a nachází se v palivových proutcích. Absorbátor se přidává ve formě prášku jako oxid gadolinitý , nebo diborid zirkonia [9]. Prášek může být buď zalisovaný do matrice paliva v palivové peletce, nebo naprášený na povrchu peletky ve formě tenkého filmu.

Výhodou integrálního absorbátoru je, že nenarušuje zavedený tvar palivového souboru ani jeho hydraulické vlastnosti. Integrální absorbátory lze používat jak v tlakovodních tak varných reaktorech.

Nevýhodou je snížení tepelné vodivosti, teploty tání a sklon k napuchání palivových peletek[9]. Peletky s vyhořívajícím absorbátorem se musí vyrábět v jiném závodě než běžné palivo, aby nedošlo k vzájemné kontaminaci. I velmi malá množství nechtěného absorbátoru mohou mít negativní vliv na průběh vyhořívání paliva.

Diskrétní vyhořívající absorbátor - BPRA (Burnable Poison Rod Assembly)[editovat | editovat zdroj]

Diskrétní absorbátor se nachází v palivovém souboru ve formě absorpčních proutků. Konstrukce absorpčních proutků je podobná jako u palivových, lisované peletky absorbátoru jsou uloženy v zirkoniovém obalu a hermeticky utěsněny. Pro výrobu peletek se používá práškový karbid boru [9].

Výhodou diskrétních absorbátorů je, že nejsou pevnou součástí paliva a lze je využívat modulárně, tj. skládat palivové soubory různými způsoby podle potřeby.

Nevýhody diskrétních absorbátorů se vztahují k větší produkci radioaktivního odpadu a narušení hydraulického návrhu aktivní zóny. V neposlední řadě je problematické použití bóru, který se záchytem neutronu štěpí na lithium a helium. Plynný produkt štěpení potom tlakově namáhá zirkoniový obal proutku. To platí pro integrální i diskrétní absorbátory.

Diskrétní absorbátory se nepoužívají ve varných reaktorech[2].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ČEZ, Výkladový slovník energetiky [online]. [cit. 2020-10-10]. Dostupné z: https://www.cez.cz/edee/content/file/static/encyklopedie/vykladovy-slovnik-energetiky/hesla/absorb_tyce.html
  2. a b MICHAL, Zeman. Optimalizace vyhořívajících absorbátorů pro reaktor EPR. dspace.cvut.cz. 2018-01-15. Dostupné online [cit. 2022-12-12]. (anglicky) 
  3. Jaderná energie. www.cez.cz [online]. [cit. 2022-12-15]. Dostupné online. 
  4. LEWIS, E. E. Fundamentals of nuclear reactor physics. Amsterdam: Elsevier/Academic Press 1 online resource (xv, 293 pages) s. Dostupné online. ISBN 978-0-12-370631-7, ISBN 0-12-370631-9. OCLC 281558248 
  5. a b c FRÝBORT, Jan. Úvod do reaktorové fyziky : teorie a cvičení. 1. vyd. vyd. V Praze: České vysoké učení technické 120 s. s. Dostupné online. ISBN 978-80-01-05322-5, ISBN 80-01-05322-9. OCLC 867820625 
  6. a b HEZOUČKÝ, František. Základy teorie normálních a abnormálních provozních režimů energetických bloků s tlakovodními reaktory. Vydání 1. vyd. Plzeň: [s.n.] 198 stran s. Dostupné online. ISBN 978-80-261-0548-0, ISBN 80-261-0548-6. OCLC 934900592 
  7. a b c SKLENKA, Ľubomír. Provozní reaktorová fyzika. 2. přepracované vydání. vyd. V Praze: [s.n.] 195 stran s. Dostupné online. ISBN 978-80-01-05901-2, ISBN 80-01-05901-4. OCLC 946295354 
  8. TONCHEV, A. P.; GANGRSKY, Yu. P.; BELOV, A. G. Deformation on isomeric excitation of Eu isotopes in $(\ensuremath{\gamma},n)$ and $(n,\ensuremath{\gamma})$ reactions. Physical Review C. 1998-11-01, roč. 58, čís. 5, s. 2851–2857. Dostupné online [cit. 2022-12-15]. DOI 10.1103/PhysRevC.58.2851. 
  9. a b c d PETERKA, Michal. Vyhořívající absorbátory pro uranový a thoriový cyklus VVER. dspace5.zcu.cz. 2017. Dostupné online [cit. 2022-12-12]. 
  10. A.A., Pasanen,. Fundamentals of CANDU reactor nuclear design. inis.iaea.org. 1982. Dostupné online [cit. 2022-12-12]. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SKLENKA, Ľubomír; HERALTOVÁ, Lenka. Provozní reaktorová fyzika. 2. vyd. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2016. 196 s. ISBN 978-80-01-05901-2. 
  • FRÝBORT, Jan; HERALTOVÁ, Lenka; ŠTEFÁNIK, Milan. Úvod do reaktorové fyziky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2013. 120 s. ISBN 978-80-01-05322-5. 
  • LEWIS, Elmer E. Fundamentals of Nuclear Reactor Physics. [s.l.]: Elsevier Science Publishing, 2008. 312 s. ISBN 978-0-12-370631-7. 
  • HEZOUČKÝ, František; ŠTĚCH, Svatobor. Základy teorie normálních a abnormálních provozních režimů energetických bloků s tlakovodními reaktory. 1. vyd. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní knihovna, 2015. 199 s. ISBN 978-80-261-0548-0. 

Související články[editovat | editovat zdroj]