V pasti času (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z A Wrinkle in Time)
V pasti času
Původní názevA Winkle in Time
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka109 minut
Žánrysci-fi
fantasy
PředlohaA Wrinkle in Time – Madeleine L'Engle
ScénářJennifer Lee
Jeff Stockwell
RežieAva DuVernay
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleOprah Winfrey
Reese Witherspoonová
Mindy Kalling
Storm Reid
Levi Miller
Deric McCabe
Guga Mbatha-Raw
Michael Peña
Zach Galifianakis
Chris Pine
ProdukceJim Whitaker
Catherine Hand
HudbaRamin Djawadi
KameraTobias A. Schliessler
StřihSpencer Averick
ZvukChristopher Boyes
Willie D. Burton
Lora Hirschberg
Al Nelson
ArchitektNaomi Shohan
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 9. března 2018
Produkční společnostiWalt Disney Pictures
Whitaker Entertainment
DistribuceWalt Disney Studio Motion Pictures
Rozpočet100–130 milionů dolarů
Tržby132,7 milionů dolarů
V pasti času na ČSFDFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

V pasti času (anglický originál: A Wrinkle in Time) je americký sci-fi dobrodružný film z roku 2018. Režie se ujala Ava DuVernay a scénáře Jennifer Lee a Jeff Stockwell. Snímek je inspirovaný stejnojmenným románem z roku 1962 od Madeleine L'Engle. Hlavní role hrají Oprah Winfrey, Reese Witherspoonová, Mindy Kaling, Gugu Mbatha-Raw, Michael Peña, Storm Reid, Levi Miller, Deric McCabe, Zach Galifianakis a Chris Pine. Film měl premiéru ve Spojených státech dne 9. března 2018. V českých kinech se nepromítal. Filmoví kritici hodnotili film smíšeně. Celkový rozpočet, včetně reklamy byl kolem 250 milionů dolarů. Snímek však celosvětově vydělal pouhých 132 milionů dolarů.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Produkce[editovat | editovat zdroj]

V říjnu roku 2010 bylo oznámeno, že studio Walt Disney Pictures získalo filmová práva na román A Wrinkle In Time od Madeleine L'Engle, který byl již jednou filmově zpracován pro televizní film v roce 2003. Po finančním úspěchu s filmem Alenka v říši divů od Tima Burtona, se Disney rozhodl najmout Jeffa Stockwella, aby k filmu napsal scénář.[1] V srpnu 2014 se k projektu jako scenáristka připojila také Jennifer Lee, která roli scenáristky převzala po Stockwellovi, který napsal první verzi. V únoru 2016 byla do role režisérky najata Ava DuVernay.

Natáčení[editovat | editovat zdroj]

Natáčení bylo zahájeno dne 2. listopadu 2016 v Los Angeles v Kalifornii. Po Los Angeles se produkce přesunula na dva týdny na Nový Zéland.

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Tržby[editovat | editovat zdroj]

Film vydělal 100,5 milionů dolarů ve Spojených státech amerických a v Kanadě a 32,2 milionů v ostatních teritoriích. Celkově tak vydělal 132,7 milionů dolarů, oproti jeho rozpočtu, který činil 250 milionů dolarů. Studio tedy podle Yahoo! Finance přišlo o 86–186 milionů dolarů.[2]

Ve Spojených státech a Kanadě měl premiéru ve stejný den jako filmy V oku hurikánu, Gringo: Zelená pilule a Oni 2: Noční kořist. Projektován byl výdělek za první víkend 30–38 milionů dolarů z 3 980 kin. Film za první den, včetně čtvrtečního premiérového večera vydělal 1,3 milionů dolarů. Za první víkend vydělal 33,3 milionů a stal se tak druhým nejnavštěvovanějším filmem víkendu. Umístil se za filmem Black Panther.

Recenze[editovat | editovat zdroj]

Na recenzní stránce Rotten Tomatoes získal z 266 započtených recenzí 41 procent s průměrným ratingem 5,2 bodů z deseti. Na serveru Metacritic snímek získal z 50 recenzí 53 bodů ze sta. Diváci, kteří hodnotili film na serveru CinemaScore mu dali známku za 2, na škále 1+ až 5. Na Česko-Slovenské filmové databázi si snímek k 9. září 2018 drží 36 procent.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku A Wrinkle in Time (2018 film) na anglické Wikipedii.

  1. FERNANDEZ, Jay. Bedrock taps Jeff Stockwell to adapt 'Wrinkle [online]. The Hollywood Reporter [cit. 2018-09-08]. Dostupné online. 
  2. ROBERTS, Daniel. The lone loser in Disney's big quarter: 'A Wrinkle in Time' [online]. Yahoo! Finance [cit. 2018-09-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]