Šibeník (Most)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šibeník
Pohled na Šibeník od severozápadu, v popředí střední zdravotnická škola
Pohled na Šibeník od severozápadu, v popředí střední zdravotnická škola

Vrchol320 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeské středohoří / Milešovské středohoří / Bořeňské středohoří / Rudolická vrchovina / Vtelenská část[1]
Souřadnice
Šibeník
Šibeník
PovodíBílina
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šibeník (též Šibeniční vrch, německy Galgenberg) je vrch s lesoparkovou úpravou a nadmořskou výškou 320 metrů, který se nachází v městě Most v Ústeckém kraji. Jeho západní strana těsně přiléhající k centru města je vymezena ulicí Jiřího z Poděbrad. Severovýchodní část je ohraničena ulicí Josefa Suka a na severní část parku končí ulicí Moskevská. Na jihu a jihovýchodě jej odděluje ulice Jana Palacha od sídliště zvaného lidově Vídrholec (označení pro osamělé, opuštěné, pusté, nehostinné, zpravidla větrné místo).

Vývoj parku[editovat | editovat zdroj]

Jméno návrší odkazuje, že ve středověku zde bylo popraviště. Na konci 19. století začal sloužit jako vojenské cvičiště a k tomuto účelu byl využíván ještě po druhé světové válce. Dodnes jsou na úbočích zřetelné zákopy. V letech 1966–1973 bylo na tomto doposud travnatém území vysazeno několik desítek tisíc stromů, vybudovány asfaltové cesty a lavičky. Postupně zde vyrostl centrální městský park o rozloze zhruba 70 ha. Park Šibeník zde vznikl v souvislosti s výstavbou nového města jako ústřední park pro panelová sídliště vyrůstající od konce 60. let kolem něj.

V 80. letech byla v parku vybudována dvě dětská hřiště (vláček s pískovištěm v severovýchodní části a betonové prolézačky v jižní části). Další hřiště zde vzniklo na konci 80. let, jeho symbolem se stal dřevěný slon. V roce 2006 byl v jihozápadní části parku vybudován oplocený areál skatepark a hned za ním dirtová dráha pro extrémní cyklisty o celkové délce cca 200 m s pěti překážkami. Povrch dráhy je hlinitopísčitý. Ve stejné době proběhly i poslední úpravy v parku jako vybudování nových laviček a zpevněných cyklostezek, které doplňují původní asfaltové cesty.

Prostranství u křižovatky ulic Jana Palacha a Topolová v jižní části Šibeníku slouží jako místo pro stanoviště cirkusů.

Na nejvyšším bodě parku Šibeník v Mostě se nachází lanové centrum tvořené mezi stromy zavěšenými stezkami. Dominantou prostoru je dřevěná, 25 metrů vysoká rozhledna.[2]

Seznam parků v Mostě[editovat | editovat zdroj]

Střed parku s pohledem na kopec Hněvín a budovu SHD Komes

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech = Geomorphological regionalization of the relief of Bohemia. Praha: Kartografie, 2006. 80 s. ISBN 80-7011-913-6. (česky, anglicky) 
  2. Lanové centrum Funpark s rozhlednou v parku na Šibeníku. Krušnohorci [online]. 2019-07-21 [cit. 2021-04-15]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]