Přeskočit na obsah

Žernosecká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žernosecká
Žernosecká, přechod u Jelinkovy ulice
Žernosecká, přechod u Jelinkovy ulice
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Poloha
Historie
Pojmenováno poVelké Žernoseky
Další údaje
Kód ulice483770
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žernosecká je ulice v Praze 8 v Kobylisích. Nachází se mezi Ďáblickým hájem na severu, Vozovnou Kobylisy na západě, Ďáblickou na východě a na jihu Ďáblickým sídlištěm. Byla vybudována na přelomu 60. a 70. let 20. století.

Název pochází od obce Velké Žernoseky.

Na Žernosecké ulici se nachází základní škola, která nese po ní název. Poblíž Bojasovi zastávky se nachází Kobyliská střelnice. Nachází se zde také největší beach volejbalové kurty v Česku.[1] Uprostřed Žernosecké ulice se nachází malé náměstí kde je obchod Norma a pár dalších obchodů.

Na jihu jsou dlouhé a vysoké panelové domy, které vznikaly v letech 1969 až 1975.[2] Na jihu, pod Ďáblickým hájem jsou malé paneláky převážně v ulicích Jelínkova, Šimůnkova a Kubíkova. Na západě se nachází Vozovna Kobylisy a významná křižovatka a na východě je Ďáblický hřbitov.

Žernosecká je hlavní dvouproudová silnice která měří 1,8 km a na které se nacházejí tři autobusové zastávky - Šimůnkova, Bojasova a Vozovna Kobylisy.

Spojuje ulici Ďáblickou na východě a Ústeckou na západě. Na Žernoseckou ulici navazuje ulice Čumpelíkova. Dále se na Žernoseckou ulici napojuje několik menších silnic, které vedou přímo k jednotlivým panelákům.

  1. ČUS. iscus.cz [online]. [cit. 2024-08-19]. Dostupné online. 
  2. PUDIL, Matouš. Ďáblice jsou klenot mezi sídlišti. Jak vznikly a čím tak vynikají? [online]. Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, 2022-05-02 [cit. 2024-08-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]