Żółwin (Mazovské vojvodství)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Żółwin
Żółwin
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíMazovské
OkresPruszków
GminaBrwinów
Żółwin
Żółwin
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel828 (2006)
Správa
Telefonní předvolba+48 22
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Żółwin je vesnice v Polsku nacházející se v Mazovském vojvodství, v okrese Pruszków, v gmině Brwinów.

V letech 1975-1998 vesnice náležela administrativně do Varšavského vojvodství.

Vesnice Żółwin se nachází na východním okraji Młochowských lesů. Vesnice sousedí z obcemi: Owczarnia od západu, Podkowa Leśna od severu, od jihu s oblastmi gminy Nadarzyn a gminy Grodzisk Mazowiecki. Za zmínku stojí, že Żółwin je jedním z třech starostenství (spolu s vesnicemi Owczarnia a Terenia), které nejsou územně spojené se zbylými částmi gminy Brwinów. Odděluje je město Podkowa Leśna, které náleží do okresu Grodzisk.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vesnice Żółwin existovala již na konci 18. století (zaznačená na mapě z roku 1794 pod názvem Zulwin). Přibližně v polovině 19. století byl postaven venkovský panský dvůr pro hraběnku Michalinu z Radziwiłłů Rzyszczewskou. Tento dvůr velmi často měnil majitele. Patřil Eustachu Marylskému, potom rodině Zielińských, a později Szellerům. Od roku 1930 byl majitelem Michał Natanson. V roce 1940 jej koupil Henryk Witaczek, spojený s Centrální experimentální stanicí hedvábí v Milanówku. V oblasti se začal pěstovat morušovník, a nakonec vznikly velké plantáže, sloužící dlouho výzkumným a experimentálním účelům. Dvůr se stal útočištěm mnoha utečenců z východních částí II. Polské republiky. Po potlačení Varšavského povstání se stal útočištěm pro obyvatele Varšavy. Mezi hosty rodiny Witaczků patřilo mnoho známých osobností mj. Maria Dąbrowska, Ewa Szelburg-Zarembina, Ferdynand Ossendowski. Po válce dvůr patřil Institutu přírodních vláken v Poznani – Výzkumný ústav přírodního hedvábí v Żółwině. Dvůr a jeho okolí byly ale během let stále více zanedbávány. V současné době patří dvůr rodině Prokopowiczů a restauruje se.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Vesnice Żółwin má v současnosti více než 1000 obyvatel a je jedním z 15 starostenství patřících do gminy Brwinów.

Vesnice ztrácí vesnický charakter, velká část obyvatel pracuje v továrnách a firmách na území Varšavy a Mazovského vojvodství. Na území vesnice funguje několik desítek obchodních firem, které se věnují převážně službám.

Na území vesnice se nachází oblasti zástavby a rekreační oblasti - pozemky pro rodinné domy, chalupy a hospodářskou činnost. Postupně se buduje infrastruktura – kanalizační síť, vodovod, plynovod, telefony, a také síť silnic gminy. Ve vesnici se nachází první a druhý stupeň základní školy tvořící sdružení škol a také Lidový sportovní klub, „Wolta”, který nabízí jízdu na koni pro začátečníky i pokročilé. Kromě toho existuje ve vesnici Sbor dobrovolných hasičů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Żółwin na polské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]