Špejchar v Litni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Špejchar v Litni
špejchar v Litni z Nádražní ulice
špejchar v Litni z Nádražní ulice
Účel stavby

sýpka, později sklad, divadlo

Základní informace
Slohpozdní renesance
Výstavbakolem 1600
Přestavba2. polovina 19. století
Současný majitelMěstys Liteň
Poloha
AdresaLiteň, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Špejchar v Litni je vžité označení pro budovu čp. 5 v Litni v okrese Beroun. Dům je situován na pravé straně náměstí ve směru od nádraží.

Popis a historie[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednopatrovou budovu se sedlovou střechou. Jeho zdivo, dispozice a okna prokazují pozdně renesanční původ. Na východní stěně špejcharu je ve štítu viditelné neomítnuté kamenné zdivo. Označení špejchar pochází z jeho původního účelu, kdy sloužil k ukládání obilí z obecních polí. Později si jej pronajímali od obce židé obchodující s obilím, kteří měli významné postavení na trhu s obilím v Litni a kteří v Litni bydleli právě v domech na Hořejším náměstí (jak se tehdy dnešní Náměstí nazývalo) [1] V 1. polovině 19. století zde byly ukládány prostředky pro hašení požárů. Budova proto byla rozšířena směrem na východ. Nově přistavěná část byla označována jako hasičská kolna a Sbor dobrovolných hasičů v Litni (který je nejstarším sborem v okrese Beroun) ji využíval až do roku 1946, kdy získal jako svou zbrojnici synagogu v Litni. Poté byl špejchar využíván k různým především skladovacím účelům. Od počátku 20. století bylo využití špejcharu předmětem různých návrhů například na vytvoření městských lázní, ale i návrh na demolici a jiné využití pozemku v centru obce. V 70. letech 20. století byl interiér špejcharu upraven pro kulturní účely a bylo zde umístěno unikátní miniaturní loutkové divadlo s jevištěm ve dvou poschodích budovy. V západní části špejcharu jsou zachovány původní dřevěné konstrukce krovu a schodiště. V podlaží budovy je v západní části hlediště divadla a ve východní výstavní prostory. V roce 2013 byla upravena místnost v přízemí na výstavní síň. V roce 2015 zastupitelé Městyse Liteň uvažují o obnovení aktivit loutkového divadla a dalších úpravách špejcharu návazně na výstavbu kanalizace v Nádražní ulici. [2] V roce 2013 byla instalována Naučná stezka Liteň, a špejchar se stal jejím výchozím zastavením. [3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku / 3.díl Kolí-Mi. Praha: LIBRI, 2002. 952 s. ISBN 80-85983-15-X. Kapitola Liteň, s. 517–519. 
  2. Veřejné zasedání č. 4 konané dne 18.2.2015 na Úřadě městyse Liteň/bod 4 [online]. Liteň: Městys Liteň, 2015-02-18 [cit. 2015-03-12]. S. 4 nestránkováno. Dotaz občana Litně pana Poláčka. Dostupné online. 
  3. Špejchar [online]. Karlštejnsko, 2014 [cit. 2015-01-14]. | issn = Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KREISINGER, Josef. Liteň a přifařené k ní obce. Beroun: vlastní náklad, 1896. 79 s. 
  • KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku / 3.díl Kolí-Mi. Praha: LIBRI, 2002. 952 s. ISBN 80-85983-15-X. Kapitola Liteň, s. 517–519. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]