Škola v Chlumci nad Cidlinou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Škola v Chlumci nad Cidlinou
Základní informace
Slohnovorenesance
Výstavba1899
Poloha
AdresaChlumec nad Cidlinou IV, ČeskoČesko Česko
UliceKozelkova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky49401/6-6007 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Novorenesanční budova školy v Chlumci nad Cidlinou se nalézá v Kozelkově ulici v centru města Chlumec nad Cidlinou v okrese Hradec Králové směrem na Nový Bydžov. Budova školy tvoří dominantu novodobé části města a je od 22. října 1997 chráněna jako kulturní památka ČR. Národní památkový ústav tuto budovu uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem ÚSKP 49401/6-6007.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Novorenesanční budova školy v Chlumci nad Cidlinou byla postavena v letech 1898-99 podle plánů architekta Vratislava Pasovského stavitelem Konstantinem Mráčkem. V původní historické budově je dnes umístěn II. stupeň základní školy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Třípatrová osově symetrická školní budova se sedlovou střechou krytou natřenými hliníkovými šablonami. Budova o půdorysu tvaru písmene "J" se nachází v severozápadní části města.

Uliční fasáda školní budovy je rozčleněna na tři části. Celá budova je osově symetrická. Střední, 8 osová část mohutného rizalitu je mírně vyvýšena širokou atikou zakončenou štítovým vikýřem s tympanonem v ose. Na hřebeni střechy je ozdobné zábradlí. Dvě boční části fasády po stranách jsou 9osé, uprostřed mají rizalit zakončený nízkým tympanonem s atikou. Celé přízemí budovy má rustikální bosáž. Okna jsou obdélná dvoukřídlá, členěná ve tvaru T. Kordonová římsa, obíhající celou budovu, je bohatě profilovaná, podepřená konzolkami. Na nárožích rizalitů a budovy je po celé výšce provedena rustikální bosáž.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]