Šablona:Nebinární

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Symbol používaný pro nebinární gender Tento článek pojednává o nebinární osobě. Může proto používat jazykové prostředky, které mohou laskavému čtenářstvu připadat nezvyklé.

Šablona Nebinární může být použita k upozornění na (pro někoho) nezvyklá zájmena či gramatiku využívanou ve spojitosti s nebinárními osobami, jež volí různé přístupy k pojetí a prezentaci svého genderu. V angličtině se obecně ustálilo využívání zájmen they/them v jednotném čísle, čeština však vzhledem k rodově determinované flexi vícera slovních druhů takto jednoduché řešení nenabízí. Je však možné volit celkově neutrální formulace, např. s pomocí bezpříznakových slov člověk/osoba/účinkující apod., objevují se rodově neutrální koncovky (one dělale) nebo se lze v textech setkat i s onikáním, resp. používáním zájmen oni i s množným číslem. Tématem se odborně zabývá mimo jiné genderová lingvistika.

Použití[editovat zdroj]

{{Nebinární}}

Šablona nemá žádné parametry. Vkládá se na začátek článku, typicky biografického článku pojednávajícího o nebinární osobě. Pokud je v úvodu vložen infobox nebo některé další šablony typu {{Různé významy}} a {{Upravit}}, tuto šablonu vkládejte až pod ně.