Řád pracovní slávy (Bělorusko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád pracovní slávy
Ордэн Працоўнай Славы
Uděluje

Prezident Běloruska
Typ záslužný řád
Založeno 28. dubna 2015
Stát BěloruskoBělorusko Bělorusko
Způsobilost jednotlivci i kolektivy, organizace a vojenské útvary
Uděluje se za úspěchy a zásluhy v různých pracovních odvětvích
Status dosud udílen
Hlava řádu prezident Běloruska
Třídy 1
Statistiky
Poprvé uděleno 10. prosince 2020
Celkem uděleno 7 (v roce 2022)
Ostatní vyznamenání
Vyšší Řád vojenské slávy
Nižší Řád za službu vlasti

Řád pracovní slávy (bělorusky Ордэн Працоўнай Славы) je státní vyznamenání Běloruské republiky založené roku 2015. Udílen je jednotlivcům i kolektivům za úspěchy v různých pracovních odvětvích.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Řád byl založen dne 28. dubna 2015.[1] Poprvé bylo toto vyznamenání uděleno 10. prosince 2020, kdy byl řád udělen Běloruské národní technické univerzitě.[2] Poprvé od rozpadu Sovětského svazu tak byl běloruský řád udělen organizaci, nikoliv jednotlivci.

Pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Řád je udílen za zvláštní úspěchy v průmyslu, zemědělství, stavebnictví, dopravě či v sektoru služeb, stejně jako za vynikající služby v kulturní, umělecké, literární, vzdělávací, lékařské a výzkumné oblasti podobně jako v dalších pracovních odvětvích. Udílen je za nezištnou vysoce efektivní práci, výrobu vysoce kvalitních produktů, zavádění nových zařízení, technologií či za cenné vynálezy a návrhy inovací. Udílen je i za služby ve veřejném sektoru a za služby státu při posilování právního státu, veřejného pořádku a obrany země.[3] Vyznamenání je udíleno za podmínky mnohaleté práce v příslušném oboru.

Řád je možné udělit kromě jednotlivců i organizacím, vojenským jednotkám a dalším formacím ozbrojených sil Běloruska a kolektivům pracovníků.[4]

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar ozubeného kola ze stříbřitého kovu. Ve středu je kulatý medailon. Na modrém pozadí jsou zde motivy symbolizující práci lidí zaměstnaných v dopravě (letadlo), stavebnictví (stavební jeřáb), strojírenství (automobil BelAZ 75710) a vědě (atom). Medailon je lemován černě smaltovaným ozubeným kolem. To je lemováno zlatým věncem z pšeničných klasů a vavřínových listů. Ve spodní části je věnec spojen bíle smaltovanou stuhou. V horní části odznak překrývá barevně smaltovaná běloruská vlajka. Zadní strana odznaku je hladká, bez smaltu se sériovým číslem uprostřed. Velikost odznaku je 46 × 46 mm.[3]

Řádový odznak je připojen pomocí jednoduchého kroužku ke kovové destičce ve tvaru pětiúhelníku potažené hedvábnou stuhou z moaré. Stuha sestává ze širšího pruhu červené barvy uprostřed, na který z obou stran navazují proužky ve žluté a světle modré barvě a širší tmavě modrý proužek.[3]

Řád pracovní slávy ze nosí nalevo na hrudi. V přítomnosti dalších běloruských vyznamenání se nosí za Řádem vojenské slávy.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Орден Трудовой Славы (Белоруссия) na ruské Wikipedii.

  1. О внесении изменений и дополнений в некоторые законы Республики Беларусь по вопросам совершенствования системы государственных наград. pravo.by [online]. [cit. 2021-05-15]. Dostupné online. 
  2. ВЛАДЫКО, Александр. Ордена Трудовой Славы вручали в конце СССР при позднем Брежневе. Сегодня Лукашенко вручил свой первый. Что это за награда? - Люди Onliner. Onliner [online]. 2020-12-10 [cit. 2021-05-15]. Dostupné online. (rusky) 
  3. a b c Ордена Республики Беларусь | Официальный интернет-портал Президента Республики Беларусь. president.gov.by [online]. [cit. 2021-05-15]. Dostupné online. (rusky) 
  4. О награждении государственными наградами Республики Беларусь. pravo.by [online]. [cit. 2021-05-15]. Dostupné online. 
  5. Пять лет без героев. Какие награды и звания давно не вручались в Беларуси?. Могилев.Онлайн — новости Могилева, Беларуси и мира [online]. [cit. 2021-05-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-05-15. (rusky)