Čkalovské schodiště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čkalovské schodiště
Чкаловская лестница
Základní informace
Slohsocialistický realismus
ArchitektiA. A. Jakovlev
L. V. Rudněv
V. O. Munc
Výstavba1943–1949
Pojmenováno poValerij Pavlovič Čkalov
Poloha
AdresaНижне-Волжская набережная, Nižnij Novgorod, RuskoRusko Rusko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky5201238000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čkalovské schodiště (rusky Чкаловская лестница) je monumentální schodiště v centru Nižního Novgorodu, které spojuje nábřeží Volhy s náměstím Minina a Požarského u Nižněnovgorodského kremlu. Pojmenováno je po sovětském letci Valeriji Čkalovi, jehož pomník stojí u horního konce schodiště. Se svými 560 schody se řadí k nejdelším schodištím v Rusku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Až do 40. let 20. století se toto místo nazývalo Volžský svah. Bylo velmi oblíbené mezi místními i návštěvníky města, neboť se nacházelo v samém centru města a z vyhlídkové plošiny, která zde byla zřízena, se otevíraly velkolepé výhledy na Volhu.

Idea vystavět v těchto místech schodiště podobné Potěmkinovu schodišti v Oděse se objevila již roku 1939, avšak tyto plány nakonec přerušila válka. Nicméně předseda Gorkovského městského sovětu Alexandr Šulpin se nevzdal a v roce 1943 se vypravil do Moskvy, aby tam představil projekt leningradských architektů A. A. Jakovleva, L. V. Rudněva a V. O. Munce. V Moskvě se mu podařilo prosadit tuto grandiózní stavbu jako připomínku vítězství v bitvě o Stalingrad – schodiště se také mělo jmenovat Stalingradské. Téhož roku byl položen základní kámen.

Na stavebních pracích se nepodíleli jenom místní, ale i velké množství německých válečných zajatců. Slavnostní otevření se odehrálo roku 1949. Celkové náklady činily 7 760 000 rubů, jednalo se tak o jeden z nejdražších stavebních projektů své doby. Iniciátor stavby Alexandr Šulpin byl však krátce po dostavbě obviněn ze zpronevěry veřejných prostředků, zbaven funkce, vyloučen z komunistické strany a uvězněn na dva roky (stalo se tak v rámci celosovětského monstrprocesu, tzv. Leningradského případu). Rehabilitace se mu dostalo[1][2] až po smrti Stalina.[3]

Dnes je schodiště jednou z nejznámějších památek města. Pořádají se zde závody v běhu do schodů, často se zde také fotografují svatby.[4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Чкаловская лестница na ruské Wikipedii.

  1. Чкаловская лестница в Нижнем Новгороде — подробная информация с фото. www.smileplanet.ru [online]. [cit. 2017-03-03]. Dostupné online. 
  2. СЕРГЕЙ, Фомичев. Чкаловская лестница: история, описание, фото. www.putidorogi-nn.ru [online]. [cit. 2017-03-03]. Dostupné online. (rusky) 
  3. История Нижнего Новгорода. www.ipnn.ru [online]. [cit. 2017-03-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  4. Чкаловская лестница: отличная смотровая площадка. Сколько же ступенек у нее? Посчитайте | Отзывы, фото о Нижнем Новгороде: что посмотреть, где покушать и выпить, как развлекаться. aboutnizhnynovgorod.ru [online]. [cit. 2017-03-03]. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]