Červený mlýn (Ďáblice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Červený mlýn (Ďáblice)
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Slohbaroko
Výstavbapřed 1253
Přestavba1911
Stavebníkřád křižovníků s červenou hvězdou
Poloha
AdresaU Červeného mlýnku 23, Praha 8 - Ďáblice, ČeskoČesko Česko
UliceU Červeného mlýnku
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Červený mlýn je bývalý vodní mlýn v Praze 8-Ďáblicích, který stojí na Červenomlýnském potoce, na východ od centra obce na hranici s Čakovicemi.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vodní mlýn dal před rokem 1253 postavit řád křižovníků s červenou hvězdou, po kterém získal své jméno. Nejstarší zmínka o něm je v dopise krále Václava I. z 6. dubna 1253, ve kterém se uvádí, že velmistr řádu dal v místě zřídit rybník, do něhož byla přivedena voda ze stávajícího rybníka a u nějž zřídil mlýn. Další zmínka o mlýnu je v urbáři z roku 1659, ve kterém převor křižovníků Manner ohraničil majetek řádového statku.

Během třicetileté války byl mlýn vypálen, po jejím skončení dali křižovníci na místě starého dřevěného mlýna postavit nový z kamene (z opuky nebo buližníku).

Mlýn ukončil svou činnost roku 1911 a jeho budovy byly přestavěny na byty.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mlýn na obdélném půdorysu má hřebenovou střechu. Mlýnice i dům jsou pod jednou střechou, ale dispozičně jsou oddělené. Na straně dvora souběžně s potokem je přízemní hospodářské stavení.

Protože mezi hladinami Horního a Dolního rybníka byl spád vody kolem 10 metrů, stojí mlýn v menším dolíku a od Dolního rybníka jej původně odděloval vyšší násep. Náspem procházel náhon, kterým byla vedena voda z rybníka k mlýnskému kolu na východní straně mlýna, poté se odtékala zpět do potoka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený mlýn. Vodní mlýny (vodnimlyny.cz). 2012–2017, Rudolf Šimek, Jan Škoda, 15.8.2016. [cit. 2021-06-26]. Dostupné online.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLEMPERA, Josef. Vodní mlýny v Čechách. III., Praha a okolí. 1. vyd. Praha: Libri, 2001. 263 s. ISBN 80-7277-051-9. Kapitola Červený mlýn u Ďáblic. S. 83-85

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]