Černý potok (přítok Divoké Orlice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Černý potok
Czarny Potok
Černý potok u PR Hraniční louka
Černý potok u PR Hraniční louka
Základní informace
Délka toku3,5 km
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-02-01-001
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Královéhradecký kraj)
PolskoPolsko Polsko (Dolnoslezské vojvodství)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Orlice, Divoká Orlice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Černý potok (polsky Czarny Potok) – je horský potok v Orlických horách v královéhradeckém kraji. Téměř celý tok se nalézá v katastru obce Orlické Záhoří a tvoří státní hranici České republiky a Polska.

Potok o délce asi 3,5 km[1] patří do úmoří Severního moře a je pravostranným přítokem řeky Divoká Orlice na jejím horním toku. Pramen se nachází v jihovýchodní části Orlických hor, asi 900 m severovýchodně od vrcholu Malé Deštné, v nadmořské výšce kolem 860 m na severní straně Zadní hory. Potok zprvu plyne vsv. až východním směrem a po zhruba dvou kilometrech se stáčí k jihovýchodu až jihu. Necelého ½ km severozápadně od polské hájovny Orlica se ve výšce asi 714 m n. m. vlévá do Divoké Orlice, jež právě v tomto místě vstupuje z Polska též na české území, aby po následující tři desítky kilometrů představovala hranici mezi oběma zeměmi.

Potok nemá významnějších pojmenovaných přítoků ani se podél něho nerozkládají žádné vesnice či osady. Z české strany jde o odlehlou a špatně dostupnou lokalitu, pokrytou převážně smrkovým lesem, naproti tomu levý (polský) břeh alespoň sleduje silnice DW389, takzvaná „Sudetská silnice“ (polsky Autostrada Sudecka), v popisovaném úseku spojující vsi Zieleniec a Lasówka.

Ve střední části toku (řkm 0,8 – 2,6)[2] je niva na české strany prohlášena přírodní rezervací Hraniční louka, za účelem ochrany vlhkých pcháčových a rašelinných luk.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Povodňový plán Královéhradeckého kraje [online]. [cit. 2012-06-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-04-09. 
  2. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Správa CHKO Orlické hory. Plán péče o Přírodní rezervaci Hraniční louka 2011–2021 [online]. Rychnov nad Kněžnou: 2010-07-14 [cit. 2012-06-01]. PDF online. [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]