Čúiči Nagumo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čúiči Nagumo je japonské jméno, v němž Nagumo je rodové jméno.
Čúiči Nagumo
Narození25. března 1887
Jamagata
Úmrtí6. července 1944 (ve věku 57 let)
Saipan
Příčina úmrtístřelná rána
Alma materNámořní válečná akademie
Kaigun heigakkó
Povolánínámořní důstojník
ZaměstnavatelNámořní válečná akademie
OceněníŘád vycházejícího slunce 1. třídy
Showa Enthronement Commemorative Medal
Military Medal of Honor
Vítězná medaile
Taishō Enthronement Commemorative Medal
… více na Wikidatech
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čúiči Nagumo (南雲 忠一, Nagumo Čúiči, 25. března 18876. července 1944) byl admirál japonského císařského námořnictva. Úspěšně velel útoku na Pearl Harbor, byl drtivě poražen v klíčové bitvě o Midway a nakonec spáchal sebevraždu při obraně Saipanu.

Začátky v císařském námořnictvu[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování 36. běhu císařské námořní akademie (jako osmý ze 191 kadetů) v roce 1908 vstoupil do Císařského námořnictva a v roce 1917 dostal své první velení – na torpédoborci Kisaragi. Právě taktika útoku torpédy a použití torpédoborců byla jeho specialitou. V průběhu 20. a 30. let postupně velel divizi torpédoborců, těžkému křižníku Takao a bitevní lodi Jamaširo. Když vypukla válka v Evropě byl Nagumo povýšen do hodnosti viceadmirála, ale ve stejné době také viditelně zestárl, fyzicky (sužovala ho artritida) i mentálně.

Velitel letadlových lodí[editovat | editovat zdroj]

Brzy po svém povýšení byl jmenován velitelem Úderného svazu letadlových lodí (機動部隊 kidó butai). Že se nejednalo o zcela šťastné rozhodnutí, vyjádřil trefně admirál Nišizo Cukahara: „Nagumo byl důstojníkem ze staré školy, specialista na torpéda a hladinové manévry … Neměl naprosto žádnou představu o možnostech a potenciálu palubního letectva“.

I přesto dokázal uštědřit námořnictvu Spojených států nejhorší porážku v dějinách. Pod jeho vedením zaútočily japonské letadlové lodě na nejdůležitější americkou základnu v Tichém oceánuPearl Harbor. Japonské palubní letouny během několika hodin potopily nebo na dlouhou dobu vyřadily z boje všechny americké bitevní lodě v Tichomoří.

Pak následovaly úspěchy první poloviny roku 1942. Akce v Tichém oceánu a nájezd do Indického oceánu, kde jeho svaz letadlových lodí potopil britskou letadlovou loď HMS Hermes, dva křižníky, dva torpédoborce, korvetu a přinutil admirála Sira Jamese Somervilla ustoupit do přístavů ve východní Africe.

Ale v nejdůležitějším střetnutí války v Pacifiku, v bitvě u Midway, ztratil čtyři své letadlové lodě a malou část nejzkušenějších pilotů. Za způsob vedení bitvy byl kritizován, ale ještě zůstal velitelem svazu letadlových lodí v bitvě u východních Šalomounových ostrovů a v bitvě u ostrovů Santa Cruz.

Závěr kariéry[editovat | editovat zdroj]

V listopadu 1942 byl Nagumo převelen do Japonska, kde velel námořní základně. Až v březnu 1944 mu bylo svěřeno velení menších námořních sil v oblasti Marianských ostrovů. Velitelství těchto sil bylo umístěno na ostrově Saipan, na kterém se 15. června vylodila americká námořní pěchota a 6. července[p 1] v bezvýchodné situaci admirál Čúiči Nagumo spáchal sebevraždu (zastřelil se revolverem).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Přesné datum se liší podle zdroje, někde je uváděno 7. července nebo i 8. července.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]