Ústav politických věd Slovenské akademie věd

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ústav politických věd Slovenské akademie věd
PředchůdcePolitologický kabinet Slovenské akademie věd
Vznik1. března 2002
Souřadnice
Mateřská organizaceSlovenská akademie věd
Oficiální webwww.upv.sav.sk
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ústav politických věd Slovenské akademie věd (ÚPV SAV), slovensky Ústav politických vied Slovenskej akadémie vied, je vědecké pracoviště Slovenské akademie věd.

Vznik a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Ústav politických věd SAV vznikl 1. března 2002 transformací Politologického kabinetu SAV, který působil v rámci SAV od roku 1990. Sídlí v areálu SAV na Dúbravskej ceste 9 v Bratislavě. V letech 19982018 byl ředitelem ústavu (předtím kabinetu) PhDr. Miroslav Pekník, CSc., od roku 2018 Peter Dinuš.

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Posláním Ústavu politických věd SAV je základní výzkum politických vztahů a procesů ve vnitřní i zahraniční politice. Zvláštní úlohou je i výzkum moderních slovenských politických dějin. Ústav byl řešitelem několika vládních úloh a od roku 2002 vydal vícero odborných monografií.

Pracovníci ústavu[editovat | editovat zdroj]

Mezi pracovníky ústavu patří vícero významných českých a slovenských politologů, historiků, právníků a odborníků na mezinárodní vztahy (např. Marián Hronský, Jozef Jablonický, Eva Jaššová, Jozef Kiss, Norbert Kmeť, Zuzana Poláčková, Oskar Krejčí, Juraj Marušiak, Miroslav Pekník, Daniel Šmihula, Peter Dinuš).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ústav politických vied Slovenskej akadémie vied na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]